National Gallery of Denmark - extension. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

National Gallery of Denmark - extension

Situated in Copenhagen, The National Gallery of Denmark houses a wide collection of older as well as modern art pieces and is founded on collections amassed by Danish monarchs throughout history.
 National Gallery of Denmark - extension. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Facts

Client

Danish Ministry of Culture

Address

Copenhagen, Denmark

Size

24000 m² (14.000 m² new building + 10.000 m² refurbishment)

Year

1992-1998

Competition

1st prize in open competition. 1993

Construction

Carl Bro

Engineering

Birch & Krogboe

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

Svend Kierkegaard

Awards
Awards
  • European Marble Architectural Award. 1999
  • Copenhagen Municipality Architectural Prize. 1999
  • 1st prize in open competition. 1993

The museum found its current home in 1896 when it was moved to a monumental and historicist museum building by Danish architect Vilhelm Dahlerup. This extension of the museum from 1998 addresses the museums strong needs for further space, emerged as decades have passed.

At the very heart of the project is the connection of old and new; the extension of the museum is conceived from the vision to be neither superior nor secondary to the existing museum, but to transform it into a complete architectural work using a contemporary modernist form language.

The bright new museum wing runs parallel with the north side of the old museum where it opens the museum up to the Østre Anlæg park. The new wing draws in the light of through big sections of glass.

The building, which is strikingly different from Dahlerups, is not built directly together with the existing museum, but connected by a large, glass-roofed museum street where old meets new. On the 1st floor the old and new building are connected by gangways crossing the indoor public space of the museum street and connecting functions of both sides.

In addition to two new complete floors of showrooms, the new wing contains a new administration, storage space and a three storeys high “house within the house” with a new art museum for children.

Read more

More projects - Culture

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.