Upgrading the Museum Area in Frøslev Camp with a New Welcome and Trail Center. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Upgrading the Museum Area in Frøslev Camp with a New Welcome and Trail Center

Updating the museum facilities in the old barracks of Frøslev Camp, and introducing a new welcome and trail center, enhances the site's status as a cultural and nature destination.
 Upgrading the Museum Area in Frøslev Camp with a New Welcome and Trail Center. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Facts

Client

Aabenraa Municipality

Address

Padborg, Denmark

Size

900 m²

Year

2023-2024

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Architects

Frøslev Camp, a national memorial, stands today as a testament to Denmark's wartime history during World War II. Located near Frøslev Plantation and along the Hærvejen, framed by scenic surroundings, the camp houses museum facilities that convey its history both during and after the war, providing a stark contrast to the idyllic nature. The remaining barracks have been preserved and are complemented by a new welcome and trail center, serving as an information hub for both outdoor and historical experiences in the area.

The architecture of the welcome and trail center blends seamlessly with the landscape, featuring wooden pillars that echo the surrounding trees, while the wild natural landscape extends right up to the center's outdoor areas. In addition to wooden pillars, the materials include concrete and corten steel, with the rusted surface of the steel symbolizing that the harsh history of Frøslev Camp is in the past. An active roof space, interpreting the camp's main guard tower, provides visitors with a panoramic view of the entire area.

The barracks, where the prisoners once lived, have been restored and are now an integral part of the museum. These barracks offer facilities for gatherings and exhibitions of photographs, documents, and artifacts from the camp's history.

The Heart of the Area

The path that once divided the camp between German and Danish – guard and prisoner, now functions as a walking and cycling trail for visitors to the museum area, the plantation, and the Hærvejen. At the end of the walking and cycling path lies the welcome and trail center. Midway along the route, the path connects to the most central outdoor element of the museum area: Tidens Plads (Square of Time). Tidens Plads provides opportunities for events and commemorations, inviting visitors to pause and reflect.

Here, amidst nature, visitors can immerse themselves in thoughts, memories, and history in the renewed museum area of Frøslev Camp, where nature and history blend seamlessly in a flow between indoors and outdoors.

Read more

More projects | Culture

Go to Projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.