Molde Cultural School. C.F. Møller. Photo: Glamox AS

Molde Cultural School

C.F. Møller has designed a new and inspiring setting for cultural life in Molde at the former prison site. The Cultural School integrates the former prison and city hall that both are listed buildings.
 Molde Cultural School. C.F. Møller. Photo: Nils Petter Dale
Facts

Client

Molde Eiendom KF

Address

Molde, Norway

Size

3400 m² (including the former prison and the municipal courthouse)

Year

2012-2016

Construction

Røberg Bygg AS
Kulturminnecompagniet AS

Engineering

Norconsult AS

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Awards
Awards
  • 1st prize in competition. 2012

Molde Culture School previously occupied rented premises that were not well-suited for its activities. It was therefore decided to create new teaching facilities on the town's old prison site, which is centrally located in the heart of Molde. C.F. Møller’s ambition for the project is to create an inspiring framework for the teaching of music, dance, theatre, visual arts and creative writing.

There are two listed buildings on the prison site – the town’s former prison and town hall. These were the starting point for the design of the new Culture School, which connects to both buildings, drawing inspiration from their architecture. Using the existing buildings ensures their preservation through consistent use and constant maintenance.

The new building consists of two volumes. The first storey is cast in concrete which is then sanded, while the two other two storeys have light timber cladding. The foundation is inspired by the existing brick prison building, while the timber cladding refers to Molde’s timber architecture. The new building contains the theatre, dance hall, blackbox and various rehearsal rooms, and is connected to the old buildings through a low intermediate building in which the school's main entrance is located.

The existing buildings have undergone modest and sober renovation. The prison, which previously consisted of prison cells and corridors with double ceiling heights, now holds the school’s reception area, teacher offices, and meeting rooms. The town hall now includes a mediathèque, meeting rooms and cloakrooms.

Read more

More projects - Education/Culture

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.