National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing. C.F. Møller. Photo: Benedict Luxmoore/arcaidimages

National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing

The National Maritime Museum in London contains the world's largest maritime collection, housed in historic buildings part of the Maritime Greenwich World Heritage Site.
 National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing. C.F. Møller. Photo: Edmund Sumner
Facts

Client

National Maritime Museum

Address

Greenwich, UK

Size

7300 m² new building and rebuilding

Year

2009-2011

Competition

1st prize in architectural competition. 2006

Client consultant

Malcolm Reading Associates

Engineering

Adams Kara Taylor
Fulcrum Consulting

Architect

Design architects: C.F. Møller Architects, Executive architects: Purcell

Landscape

Churchman Landscape Architects

Collaborators, other

Planning consultants: Nathanial Lichfield and PartnersAcoustic consultant: Sandy Brown Associates

Go to media library
Awards
Awards
  • Landscape Institute Awards, winner of the "Design for a Small-scale Public Development" category. 2013
  • Commendation winner, Civic Trust Award. 2012
  • New London Awards, COMMENDED in the Culture & Community category. 2012
  • RIBA Award. 2012
  • Best Build Project, Commendation Award, London Planning Awards. 2011
  • 1st prize in architectural competition. 2006
  • Unesco site - The World Heritage List

The project encompasses the creation of a new wing for the National Maritime Museum, named the Sammy Ofer Wing – after the international shipping magnate and philanthropist Sammy Ofer, who has funded most of the project. The aim has been to open up and reveal for everyone the fascinating stories of people and the sea.

The main idea of the extension has been to ensure minimal interventions in this sensitive historic site and yet give the museum a new, distinctive main entrance and the necessary additional exhibition space, as well as a new café, restaurant, library and archives that meet the particular demands for storage of historical documents.

The design solution creates a new main entrance emerging from the terrain. Most of the new building, however, is located underground. The roof of the new wing is a green, public landscaped terrace overlooking the Park, accessed at all levels by gentle ramps, even more so causing the building to blend with the park landscape. The extension has a contemporary aesthetic, but is inspired by the Baroque buildings’ rhythmic sequence of windows, and the profile of the new extension has been kept low to allow the Grade I listed Victorian facade of the existing south west wing of the museum to be appreciated as a backdrop to the striking new building.

Read more

More projects - Culture

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.