Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Herning integrerer kunst og arkitektur i fargerike, skulpturelle former. Kunstmuseet er bygd opp omkring en stor samling verk av det danske kunstnerekteparet, som begge var aktive i Cobra-bevegelsen.
 Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther
Fakta

Byggherre

Herning Kommune Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum

Adresse

Herning, Danmark

Omfang

2 200 m² + 750 m² (2009) og 500 m² (2015) utvidelse

År

1975-76, 1993, 2007, 2014-2015

Entreprenør

H. J. Christensen A/S (utvidelsen 2007)

Ingeniør

MidtConsult A/S rådgivende ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

Professor C.Th. Sørensen (1. etape), Sven-Ingvar Andersson

Kunstner

Carl-Henning Pedersen

Premiering
Premiering
  • Herning kommunes bygningspremiering. 1996

Museets sirkelrunde hovedbygning, som er kledd med Carl-Henning Pedersens fargestrålende fabeldyr i blå fliser, ble oppført i parken ved kunstsamleren Aage Damgaards skjortefabrikk, som i 1976 holdt på å bli omgjort til kunstmuseum.

I 1992–1993 ble museet utvidet med et tilbygg formet som et trekantet prisme – en mektig fjelltopp ved siden av den runde hovedbygg. Den ene siden av prismet er av glass, mens de to øvrige er kledd med blå keramiske fliser, også malt av Carl-Henning Pedersen. Gjennom prismet trekkes lys ned i selve utstillingslokalet, som befinner seg under jorden og består av et kvadratisk rom, som via en underjordisk gang er forbundet med hovedbygningen. Geometrien spiller sammen med de øvrige bygningene i kultur- og undervisningsområdet Birk Centerpark, Herning, hvor C.F. Møller har tegnet de fleste.

I 2009 fikk museet ekstra plass i det tilstøtende Herning Kunstmuseum, og den siste utvidelsen fra 2015 tar form under jorden og forbinder de tre delene av museet. Et 15 meter langt vindu i gressplenen, som skaffer dagslys til de nye utstillingsarealene, er den eneste markeringen i terrenget av utvidelsen.

Les mer

Flere prosjekter | Kultur

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.