Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-bygningen. C.F. Møller. Photo: Filippo Bolognese

Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-bygningen

Nytt bæredyktig hovedkvarter for Europaparlamentet i Brussel, som skaper forbindelse til byen og interaksjon med offentligheten.
 Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-bygningen. C.F. Møller. Photo: Filippo Bolognese
Fakta

Byggherre

European Union Parliament

Adresse

Brussel, Belgium

Omfang

90 000 m²

År

2021, 5. plass i konkurranse

Ingeniør

VK Engineers

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbeid med A2M

Landskap

C.F. Møller Architects

Premiering
Premiering
  • 5. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2022

Det nye EU-parlamentet symboliserer mangfoldet og samholdet til EUs medlemsland, og det står som et landemerke for Brussel – og for hele EU. I tillegg knytter bygningen EU-distriktet sammen med omgivelsene.

Det nye EU-parlamentet består av tre objekter – et rundt torg i front med en offentlig passasje som fortsetter under bygningen, parlamentkammeret i Parc Leopold og et tårn som et landemerke som er synlig mot Brussels skyline. Alle tre skal ha et lett utseende med krystallklare glassfasader. Fasadene er et forenende symbol med en unik evne til å samle alle fargene i lysspekteret – noe som representerer EUs mangfold.

En ny forbindelse i byen

Det runde torget foran bygningen skaper en romslig og åpen opplevelse for publikum og kobler området sammen i alle retninger med en innbydende passasje med frodige grøntområder. Parlamentkammeret er en solid og frittstående sylinderformet bygning som er designet som en paviljong som er i tråd med de andre nedtonede paviljongene i Parc Leopold.

Tårnet er plassert mot EU-parlamentet i front, hever seg over det runde torget og skaper symmetri i arkitekturen i tråd med symmetrien i Brussels klassiske byplan. På østsiden skråner tårnet ned med terrasser og frodige takhager mot møtet med den organiske Parc Leopold. De nedre etasjene gjør at tårnet ikke fremstår like massivt og legger til rette for mer interaksjon med byens innbyggere.

EU-parlamentet har som mål å bli vanneffektivt, energipositivt og CO2-negativt. Fasadene skal ha solceller, slik at bygningen kan produsere energi. Designen gjør bygningen til en katalysator for det sosiale samfunnet i EU-området og resten av Brussel. Kombinert med sirkulære løsninger, moderne energiinstallasjoner og bærekraftige byggemetoder gjør dette EU-parlamentet til et globalt forbilde for bærekraft.

Les mer
Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.