Bergen ByArena og utviklingsplan for Nygårdstangen. C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Bergen ByArena og utviklingsplan for Nygårdstangen

Toppmoderne multiarena i Bergen sentrum med kapasitet til 12 000 gjester. Arenaen og konferansehotellet er en del av utviklingsplanen for Nygårdstangen.
 Bergen ByArena og utviklingsplan for Nygårdstangen. C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
Fakta

Byggherre

Nygårdstangen Utvikling AS

Adresse

Bergen, Norge

Omfang

106 000 m² fordelt på 25.000 m² arena, 16.000 m² hotel og 65.000 m² boliger

År

2023-

Byggherrerådgiver

Opus Bergen AS

Ingeniør

DIFK

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbeid med HLM Arkitektur

Landskap

C.F. Møller Architects

Andre samarbeidspartnere

Neill Woodger acoustics and theatre design

Premiering
Premiering
  • Konkurrence 1 præmie. 2023

Utviklingsplanen forvandler Nygårdstangen fra et grått og tomt logistikk- og parkeringsområde til et nytt, levende byområde med store offentlige plasser, grønne rekreasjonsområder, 800 boliger, ny kollektivterminal og bynær parkering.

Arenaen, hotellet og utviklingsplanen for Nygårdstangen er utformet med mål om å skape en levende bydel som stimulerer byens puls, opphold og bevegelse på gateplan. De grå omgivelsene erstattes av en ny bystruktur med vakre torg, grønne byrom og alléer som naturlig kobler seg på Bergen, og skaper nye forbindelser og synergier. Det skal bygges to store boligblokker med grønne gårdsrom, samt fire tårn med plass til totalt 800 boliger. I utbyggingen etableres det et sentralt knutepunkt med et optimalisert parkeringsanlegg som kobles til bybanen, en helt ny bussterminal, sykkelveier og grønne forbindelser for byens innbyggere og besøkende.

Kulturelt fyrtårn og generator for liv

ByArenaen blir et kulturelt fyrtårn for Bergen og en generator om for liv i den nye bydelen. Arenaen er utformet som en fleksibel multiarena og skal romme idrettsarrangementer i verdensklasse, konserter, e-games, konferanser, utstillinger og mye mer.

Designet er enkelt og elegant, og består av tre hovedelementer. Nederst ligger en åpen og innbydende bybase, der en overbygd arkade rammer inn den store foajeen og smelter sammen med tre nye offentlige plasser. Over basen ligger et konferanse- og VIP-område som forbinder arenaen og hotellet via en gangbro, som huser en restaurant, og som gir tilgang til en takterrasse med en naturskjønn utsikt over de omkringliggende fjellene rundt Bergen. På toppen ruver det siste hovedelementet, "Kronen" - en ikonisk arenafigur som med sin myke, organiske form understreker bygningens indre.

Bygningens innside byr på skandinavisk design, en koselig atmosfære, enkel veifinning og tilgang til lounger, restauranter, barer og bygningens pulserende hjerte, den store arenahallen. Hallen er fleksibelt utformet for å kunne huse ulike arrangementer som sport, både store og små konserter, konferanser, utstillinger og TV-show. I tillegg rommer arenaen en artistlounge, omklednings- og garderobefasiliteter for idrettsutøvere, artister og ansatte, samt et stort laste- og logistikkområde som sikrer effektiv drift og gjennomføring av arrangementer.

Rundt arenaen ligger to store torg, et hotell- og nabolagstorg i nord og et aktivitets- og festtorg i sør, som kobler seg til den eksisterende ADO svømmearenaen.

ByArenaen blir byens nye juvel - og sammen med utviklingen av Nygårdstangen understøtter prosjektet Bergens fremtidige utvikling og fortsatte styrke som en attraktiv destinasjon for både bergensere og tilreisende fra hele verden.

Les mer

Flere prosjekter | Kultur/Sport/Planlegging

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.