Nytt Danevirke museum. C.F. Møller

Nytt Danevirke museum

Danevirke museum er besøkssenter for det UNESCO-beskyttede festningsverket Danevirke samt Dannevirke arkeologiske park, som innkapsler historie- og naturopplevelse. Det nye museumsbygget er inspirert av oldtiden, men arkitekturen er moderne og bærekraftig.
 Nytt Danevirke museum. C.F. Møller
Fakta

Byggherre

Danevirke Museum, Sydslesvigsk Forening (SSF) og A.P. Møller Fonden

Adresse

24867 Dannewerk, Tyskland

Omfang

1607 m2

År

2021

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Danevirke museum ligger som en del av den arkeologiske parken, der besøkende kan oppleve viktige deler av festningsverkets historie, som består av voller, murer og våtområder som går tvers over den gamle danske landsdelen Sydslesvig i dagens Nord-Tyskland. Material- og formmessig er det et tydelig samspill mellom historien og arkitekturen for nye Danevirke museum.

Innvendig rommer museet utstillinger og aktiviteter for formidling, samt kafé og fellesområder som også kommer lokalområdet til gode. Utvendig refererer museumsbygningen også til historien og landskapet ved hjelp av formen, som er inspirert av formasjonene i landskapet som festningsverket under jordvollene skaper. Lave fasader og et stort tak, som nedskaleres i møtet med vollen der porten, som forbandt Norden med Europa, er tildekket etter den arkeologiske utgravningen, skaper en horisontal akse til monumentet og landskapet.

Tydelig bærekraft gir historien nytt liv

Store deler av det nye museumsbygget er laget av FSC-/PEFC-sertifisert tre samt upcyclede materialer fra den gamle museumsbygningen og en historisk låve fra 1864.

Et ikonisk utstillingsrom midt i bygningen omslutter de besøkende med syv meter høye vegger for å gi en opplevelse av hvor massivt festningsverket har vært, i 1:1-skala. De gamle, historiske byggematerialene er brukt i veggene, slik at de besøkende kan ta på historien, og slik at fortiden er bevart. Rommet fungerer også som et sentralt midtpunkt og loungeområde, der spesielle lysåpninger skaper en stemningsfull atmosfære.

Soner langs den innvendige fasaden blir til pauserom for refleksjon og har utsikt til vollen og naturen for å skape synergi mellom museumsutstilling og monument.

Landskapet i nærheten skaper forbindelse til parken og monumentet i form av stisystemer, og langs museets utvendige fasade er det oppholdsrom for besøkende og turgåere.

Les mer

Flere prosjekter | Kultur/Trebygg

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.