Statens Museum For Kunst. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Statens Museum For Kunst

Danmarks nasjonalgalleri, Statens Museum for Kunst (SMK), rommer både ny og eldre kunst, og grunnsteinen i samlingen er ervervelsene fra de skiftende danske kongene. I 1896 flyttet museet inn i Vilhelm Dahlerups monumentale og historiske museumsbygning, men har i mange år manglet plass.
 Statens Museum For Kunst. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Fakta

Byggherre

Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K

Adresse

København

Omfang

24 000 m² (14 000 m² nybygg + 10 000 m² ombygging)

År

1992-1998

Konkurranse

1. premie i åpen konkurranse. 1993

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Andre samarbeidspartnere

Carl Bro Byg A/S Rådgivende Ingeniørfirma Birch & Krogboe A/S Rådgivende Ingeniørfirma Landskabarkitekt Svend Kierkegaard Aps

Premiering
Premiering
  • European Marble Architectural Award. 1999
  • Københavns kommunes arkitekturpris for vakkert bygging. 1999
  • 1. premie i åpen konkurranse. 1993

I hjertet av prosjektet er forbindelsen mellom nytt og gammelt via et tilbygg, skapt ut ifra et klart mål om verken å være overordnet eller underordnet det eksisterende museet – men en omdanning av museet til et samlet byggverk med bruk av nåtidens modernistiske formspråk.

Den nye, lyse museumsfløyen ligger parallelt med nordsiden av det eksisterende museet og åpner det mot det grønne østre anlegget, der det bringer parken og lyset inn i museet gjennom store glasspartier. Bygningen, som med sitt modernistiske arkitektoniske formspråk skiller seg markant fra Dahlerups, er ikke bygd direkte sammen med det eksisterende museet, men forbundet med det via en stor glassoverdekt skulpturgate, der nytt møter gammelt. I 2. etasje er de to bygningene forbundet med gangbroer som krysser skulpturgatens offentlige rom innendørs og funksjonene til de to bygningsdelene.

Foruten utstillingsrom i to fulle etasjer inneholder den nye museumsfløyen en ny administrasjon samt innlevering, magasiner og et 3-etasjes “hus-i-huset” med et nytt kunstmuseum for barn.

Les mer

Flere prosjekter | Kultur

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.