Nobelparken, Aarhus. C.F. Møller

Nobelparken, Aarhus

At the corner of the ring road and Randersvej in Aarhus, Nobelparken rises. Its red tiles connect with both the Faculty of Theology on the opposite corner, the neighboring buildings in the area, as well as with the yellow tiles belonging to Aarhus University’s buildings across the street.
 Nobelparken, Aarhus. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Facts

Client

FEAS, Forskningsfondens Ejendomsselsskab

Address

Aarhus, Denmark

Size

55000 m²

Year

1997-2004

Construction

NCC

Engineering

COWI

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Artist

Viera Collaro, Niels Winkel, Torben Ebbesen, Evan Rasmussen, Lone Høyer Hansen og Vibeke Lawaetz

Collaborators, other

NCC , COWI , Byggeplandata

Awards
Awards
  • The Danish Association of Construction Clients Award. 2004
  • Aarhus Municipality Architecture Award. 2000

Nobelparken is built as a dense local district with public squares and open spaces between the buildings that houses both business facilities, residential apartments and teaching – primarily for the University of Aarhus. Facing the street, two lines of five floor cubic high-rises form a characteristic façade profile, while at the same time framing the inner courtyard, where the residential apartments for guest scholars and scientists are placed.

Large transparent screens of glass shield the space between the cubic buildings. They are decorated with long beams of light in different colors that bridge the space between the buildings when they shine in the evening. In general, buildings and squares have been richly decorated with artworks; For instance is the university auditorium hung with a large glass painting representing the 13 Danish Nobel Prize winners.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.