Vitus Bering Innovation Park. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Vitus Bering Innovation Park

Teaching and entrepreneur offices side by side – that's the philosophy behind the extension, which forms a distinctive addition to the existing structure.
 Vitus Bering Innovation Park. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Facts

Client

Vitus Bering Innovation Park

Address

Horsens, Denmark

Size

8000 m²

Year

2008-2009, 2011

Competition

1st prize in architectural competition. 2008

Construction

Pihl & Søn A/S, Vejle

Engineering

Grontmij | Carl Bro

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

Awards
Awards
  • 1st prize in architectural competition. 2008

The building's dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facade, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and illude a spiral, while internally it is expressed via the main stairway in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying atrium. The stairway form also has the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building’s external surfaces. Another feature is the building’s intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.

Read more

More projects - Education/Commercial/Retail

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.