The new SIMAC. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects and EFFEKT

The new SIMAC

The new SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) is a beacon for future educational institutions which lights up through the integration of the city and the harbour.
 The new SIMAC. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects and EFFEKT
Facts

Client

SMUC Fonden with support from A.P. Møller Fonden

Address

Svendborg, Denmark

Size

11800 m²

Year

2019-

Competition

1st prize in architectural competition. 2019

Client consultant

Gottlieb Paludan

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with EFFEKT Architects

Landscape

C.F. Møller Architects in collaboration with EFFEKT Architects

Go to media library
Awards
Awards
  • 1st prize in architectural competition. 2019

The new SIMAC in Svendborg will be Denmark's largest maritime education institution. With its flexible framework and utilisation of the harbour, it becomes both a beacon for modern education and the transformation from a completely industrial area to a new living district with education, business and recreational areas.

SIMAC is integrated into the course of the harbour promenade and the surrounding urban spaces. The building's floor plan is designed as a cross that forms a corner to four squares and opens up allowing public access to the communal facilities. The quay itself becomes an outdoor laboratory that highlights the school's work and maritime virtues.

The architectural design is based on a modular construction grid that maximizes openness and flexibility in the physical framework of education. The construction is flexible because it allows for reconfiguration of the layouts for workshops and teaching rooms, without disturbing the load-bearing structure and logistics. The design provides a good spatial range, which can function for both larger classrooms as well as workshops, but can also be subdivided into smaller units for offices.

In the centre of the building is an atrium that connects the building both visually and logistically across floors. Around the atrium, there are four double-height spaces that mark both the interior and exterior of the façade towards the city and the harbour and contain central functions such as a canteen, auditoria and special workshops. The staircase in the building follows these spaces, culminating on a communal roof terrace with views of the harbour, Svendborg Sund and the city. The ground floor, the tall spaces, the atrium and the roof terrace together form the building's social infrastructure, which makes it easy to find your way in the building, and becomes a meeting place for the many different activities in the building.

The interior construction has exposed bare concrete surfaces and the building’s floors have a robust surface that can withstand heavy use on the ground floor and in the workshops. The interior walls between the atrium and the teaching rooms have sections of glass to ensure visibility and dialogue. Overall, the building has a simple and honest expression based on functionality and utilisation.

Read more

More projects - Education/Culture/Research

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.