Carl-Henning Pedersen & Else Alfelt Museum. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelt Museum

The Carl-Henning Pedersen and Else Alfelt Museum in Herning, Denmark, integrates art and architecture in colourful, sculptural forms.
 Carl-Henning Pedersen & Else Alfelt Museum. C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther
Facts

Client

Herning Municipality
The Carl-Henning Pedersen & Else Alfelt Museum

Address

Herning, Denmark

Size

2200 m² + 750 m² (2009) and 500 m² (2015) extension

Year

1975-76, 1993, 2007, 2014-2015

Construction

H. J. Christensen A/S (the extension 2007)

Engineering

MidtConsult A/S rådgivende ingeniørfirma

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

Professor C.Th. Sørensen (1st phase)

Artist

Carl-Henning Pedersen

Awards
Awards
  • Herning Municipality Building Award. 1996

The art museum is built up around a large collection of works by these two artists, husband and wife, who were both active in the Cobra movement.

The museum's circular main building, which is clad with ceramic tiles decorated with Carl-Henning Pedersen's colourful mythical beasts, was built in the park of art collector Aage Damgaard's shirt factory that in 1976 was converted into an art museum.

In 1992-1993, the museum was expanded with an extension shaped as a three-sided prism - a mighty peak next to the round main building. One side of the prism is of glass, while the two other sides are covered with blue ceramic tiles, also painted by Carl-Henning Pedersen. Through the prism, light flows down into the subterranean exhibition hall that consists of a square room connected to the main building via a subterranean corridor. The geometry interacts with the other buildings in the Birk Centerpark culture and educational centre in Herning. Most of these buildings are designed by C.F. Møller.

In 2009, the museum gained extra space in the adjacent Herning Art Museum, and the latest extension in 2015 is taking shape below ground, connecting all three elements of the museum. Above ground, the only sign of the extension is a 15-metre long window in the lawn, which brings daylight into the new exhibition areas.

Read more

More projects - Culture

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.