Northway medisinske senter - Vilnius. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Northway medisinske senter - Vilnius

Northway Medical Centre ligger på et eksisterende sykehuscampus i Vilnius og er et klassisk eksempel på helbredende arkitektur. Klinikken trekker på naturens helbredende egenskaper, samtidig som strukturen sikrer effektivitet og lang levetid.
 Northway medisinske senter - Vilnius. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Byggherre

Northway Medicinos Centrai Diana Bumelyte Chief Executive

Adresse

Vilnius, Lithuania

Omfang

11 150 m² + 4.100 m² underjordisk parkering. Brutto/netto-faktor for kliniske arealer: 2,0 (11.150 brutto m², 5.600 netto m²)

År

2023-

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbeid med APLAN

Landskap

C.F. Møller Architects

I det skogkledde landskapet i Vilnius er Northway Medical Centre, et eksempel på prinsippene i designtilgangen til «Healing Architecture».

Bygningen er flettet inn i det skrånende terrenget, noe som sikrer utsikt over de naturskjønne omgivelsene, gode dagslysforhold i klinikken og de helbredende egenskapene som forbindelsen til naturen gir. Det er lagt vekt på en modulær struktur med nedskalerte volumer, romslighet og et ikke-institusjonelt interiør som gjør at klinikken føles varm og innbydende. Sammen med de grønne omgivelsene og rikelig med dagslys skaper designet et miljø som fremmer pasientenes restitusjon og personalets velvære. Fleksibilitet, oversiktlig logistikk og effektivitet står sentralt i Northway Medical Centre, hvor standardiserte strukturer gjør klinikken tilpasningsdyktig til fremtidige behov. Effektiviserte arbeidsmetoder optimaliserer plassutnyttelsen og øker personalets produktivitet. Med klart definerte on- og off stage områder bidrar designet til et trygt arbeidsmiljø og prioriterer de ansattes velvære.

Harmonisk og effektiv

Bygningen består av tre nedskalerte kubiske volumer som er forbundet med en sentral og transparent glassbygning - hjertet i komplekset - som rommer inngangsparti, lobby og lounge. Fra ankomstbygningen har man utsikt over de grønne omgivelsene, der bygningen har en markant og harmonisk tilstedeværelse i landskapet. Det sentrale området gir en viktig oversikt over klinikken og tilgang til de tre volumene som inneholder de kliniske avdelingene. På de øvre etasjene i glassbygningen er det lounge og lyse venterom, og utgang til takterrasser. Adskilt fra fellesarealene i ankomstbygningen, er behandlings- og sengeseksjoner plassert i de tre tilstøtende volumene. I første etasje er det poliklinikker og bildediagnostikk med kort avstand til venteområdet. I andre etasje ligger operasjonsstuer, intensivavdeling og dagavdelinger i nær tilknytning til hverandre og diskret plassert i forhold til det offentlige livet i første etasje. I de øvre etasjene er avdelingene organisert rundt en arbeidsstasjon med direkte utsikt over skogens tretopper.

Natur og funksjonaliteten forenes i arkitekturen på Northway Medical Centre og skaper en fremtidssikker klinikk med fokus på restitusjon og velvære for både pasienter og ansatte.

Les mer

Flere prosjekter | Helse

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.