Utvidelse av Tübingen universitetssykehus. C.F. Møller. Photo: HENN

Utvidelse av Tübingen universitetssykehus

Utvidelse av tysk universitetssykehus setter høye standarder for bærekraftige sykehusbygg. I tillegg er det fokus på en helbredende arkitektur med dagslys, flyt og wayfinding, samt fleksibel struktur for fremtidssikret bygning.
 Utvidelse av Tübingen universitetssykehus. C.F. Møller. Photo: HENN
Fakta

Byggherre

Land Baden-Württemberg
Vermögen und Bau Baden-Württemberg

Adresse

Tübingen, Tyskland

Omfang

50803 m²

År

2021-

Ingeniør

Klett Ingenieure

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbeid med HENN

Andre samarbeidspartnere

Bartenbach Lightning solutions

Premiering
Premiering
  • 4. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2022

Prosjektet er en del av masterplanen for Tübingen universitetssykehus i den tyske delstaten Baden-Württemberg, det oppfyller delstatens strenge krav til bærekraft. Energieffektivitet, sunt inneklima, lave livssykluskostnader og lokale materialer med lavt CO2-avtrykk er alle faktorer som er fokusert på i designet.

Utvidelsen av Tübingen universitetssykehus består av tre bygningsvolumer som er oppført i hybridkonstruksjoner av tre. Fasadeuttrykket viser bygningens funksjonelle lagdeling, der behandling og laboratorier ligger i en massiv base. Øverst er det en sengepost i en trekonstruksjon, hvor fasadene er kledd med resirkulert aluminium, og har en streng vinduskomposisjon. Mellom disse ligger ankomstetasjen med poliklinikker og overordnede fordelingsarealer, der trekonstruksjonen er synlig i interiøret, glassfasader i dobbel høyde slipper inn dagslyset, og utsikt til de grønne omgivelsene underbygger wayfinding. Fasadens design gjenspeiler bygningens generiske struktur med en enkel geometri som underbygger wayfinding, effektive rom og arbeidskorridorer samt god flyt for pasienter, som samtidig sikrer diskresjon.

Fokus på dagslys, varierende romdimensjoner og sunne materialer gir et godt og rekreativt inneklima for arbeidsmiljøet og pasientenes trivsel. Innvendige fasader er kledd med tre, mens utformingen av glassfasader er basert på simuleringer som beregner solinnslipp for å oppnå et godt termisk inneklima. Flere steder trekkes dagslyset ned i volumene via gårdsplasser, der det omdirigeres til tilstøtende rom og sykehusbygningens innvendige korridorer. Dermed utnyttes dagslyset best mulig og er gjennomgående i hele bygningsstrukturen. Dette er både energioptimaliserende, rekreativt og underbygger wayfinding.

Bygningen ligger diskret i områdets grønne landskap, som blir trukket opp til bygningens sokkel hvor de store glassfasadene slipper omgivelsene inn.

Les mer

Flere prosjekter | Helse

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.