Nybygget ligger foran det opprinnelige sykehuset fra 1940, mellom foten av Ulriken og Møllendalselven, og byggets utforming følger elvens løp. Fra alle pasientrommene kan utsikt over byen og dalen nytes via de store vindusflatene som også er tilpasset synsvinkelen fra pasientenes seng.
I motsetning til tradisjonelle sykehus, er det ingen lange korridorer. I stedet ligger tunmodellen til grunn for sengeavdelingene. Det gir en effektiv logistikk, fleksibilitet, og nærhet mellom pleiepersonell og pasienter.
Sengepostene ligger fordelt rundt to store, overbygde atrier som danner rammen rundt fellesarealene: En offentlig foajé med resepsjon og kafé, og en mer privat fellesstue for pasientene og deres gjester. Atriene sørger for dagslys inn i bygningen, og bidrar samtidig til oversikt og lettere orientering.
Gangbro mellom hovedbygget og det opprinnelige sykehuset sikrer effektiv forbindelse for både ambulante og innlagte pasienter, personell og pårørende.
Prosjektet har hatt fokus på miljø og levetid. Og det er lagt stor vekt på å velge vedlikeholdsfrie naturlige materialer.
Bygningens fasader har en materialitet som harmonerer med den eksisterende bygningsmassen, og gjenspeiler samtidig det kontemporære i nybygget. Eikekledningen i den hvite fiberbetongen gir et varmt og imøtekommende uttrykk.
En ny gangbro over Møllendalselven kommer i aksen fra sykehusets nye hovedinngang og gir en tydelig og logisk atkomst for gående og syklister fra Årstadveien, hvor det i tillegg til dagens busstopp snart kommer et nytt bybanestopp.
Den fredede lindealléen og de flotte parkområdene i søndre del av sykehusområdet bevares slik de fremstår i dag.