Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum

Carl-Henning Pedersen och Else Alfelts Museum i Herning integrerar konst och arkitektur i färgglada skulpturala former.
 Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther
Fakta

Uppdragsgivare

Herning Kommune
Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum

Adress

Herning, Denmark

Omfattning

2200 m² + 750 m² (2009) och 500 m² (2015) utvidgning

År

1975-76, 1993, 2007, 2014-2015

Entreprenör

H. J. Christensen A/S (udvidelsen 2007)

Ingenjör

MidtConsult A/S rådgivende ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

Professor C.Th. Sørensen (1. etape), Sven-Ingvar Andersson

Konstnär

Carl-Henning Pedersen

Pris
Pris
  • Herning kommuns byggnadspris. 1996

Konstmuseet har byggts upp kring en stor samling verk av det gifta danska konstnärsparet, där båda var aktiva i Cobra-rörelsen.

Museets cirkulära huvudbyggnad pryds av Carl-Henning Pedersens färggranna sagodjur i blå kakel. Byggnaden uppfördes i parken vid konstsamlaren Aage Damgaards skjortfabrik, som 1976 byggdes om till konstmuseum.

1992–1993 utökades museet med en tillbyggnad formad som en tresidig prisma – en mäktig bergstopp vid sidan av den runda huvudbyggnaden. Prismans ena sida är av glas, medan de båda övriga är klädda med blå keramiska flisor som också är målade av Carl-Henning Pedersen. Genom prisman släpps ljuset in i själva utställningslokalen, som ligger under mark och består av ett kvadratiskt rum som förbinds med huvudbyggnaden via en underjordisk gång. Geometrin samspelar med de övriga byggnaderna i kultur- och undervisningsområdet Birk Centerpark, Herning, varav C.F. Møller har ritat de flesta.

2009 fick museet extra plats i det angränsande Herning Kunstmuseum. Den senaste utbyggnaden från 2015 ligger under marken och knyter samman museets sammanlagt tre delar. Ett 15 meter långt fönster i gräsmattan släpper in dagsljus i de nya utställningslokaleran. Fönstret är det enda spår av utbyggnaden som märks i terrängen.

Läs mera

Fler projekt | Kultur

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.