Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-byggnaden. C.F. Møller. Photo: Filippo Bolognese

Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-byggnaden

Nytt hållbart huvudkontor för Europaparlamentet i Bryssel som för samman medborgarna i EU och Bryssel.
 Europaparlamentet, Paul-Henri Spaak-byggnaden. C.F. Møller. Photo: Filippo Bolognese
Fakta

Uppdragsgivare

European Union Parliament

Adress

Bruxelles, Belgium

Omfattning

90 000 m²

År

2021, Femte plats i tävlingen

Ingenjör

VK Engineers

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med A2M

Landskap

C.F. Møller Architects

Pris
Pris
  • 5:a:pris i international arkitekttävling. 2022

Det nya EU-parlamentet symboliserar EU-ländernas mångfald och enighet och blir ett landmärke för Bryssel – och för hela EU. Dessutom återansluter EU-distriktet till de omgivande stadsdelarna.

Det nya EU-parlamentet består av tre delar: ett cirkulärt torg på framsidan med en passage för allmänheten som fortsätter under byggnaden, parlamentskammaren i Parc Leopold, samt ett torn som stolt reser sig som ett landmärke i Bryssels silhuett. Alla tre enheterna kommer att ha ett ljust utseende med kristallina glasfasader. Kristallen fungerar som en enande symbol, med sin extraordinära förmåga att förena varje färg på ljusspektrumet – en symbol för mångfalden inom EU.

En återanslutning för staden

Det cirkelformade torget framför byggnaden skapar en rumslig och öppen upplevelse för allmänheten och återansluter grannskapet i alla riktningar via en inbjudande passage med frodig grönska. Parlamentskammaren presenteras som en solid och ensam cylinderformad byggnad, utformad som en paviljong som knyter an till de andra nedskalade paviljongerna i Parc Leopold.

Tornet vetter framifrån mot EU-parlamentet, reser sig över det cirkulära torget och skapar symmetri i arkitekturen som knyter an till symmetrin i Bryssels klassiska stadsplanering. På östra sidan av tornet finns terrasser och lummiga takträdgårdar som tycks forsa ned för att möta natursköna Parc Leopold. De lägre våningarna gör att tornet tycks mindre massivt och underlättar för mer interaktion med stadens folk.

EU-parlamentet strävar efter att bli vatteneffektivt, energipositivt och koldioxidnegativt. Fasaderna kommer att ha solpaneler, så byggnaden blir en aktiv energiproducent. Designen gör byggnaden till en katalysator för den sociala gemenskapen i EU-området och Bryssel i stort. Tillsammans med cirkulära lösningar, toppmoderna energiinstallationer och hållbara byggmetoder blir det nya EU-parlamentet ett globalt exempel på hållbarhet.

Läs mera

Fler projekt | Kultur/Kontor & Kommersiellt

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.