National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing. C.F. Møller. Photo: Benedict Luxmoore/arcaidimages

National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing

National Maritime Museum i London, med världens största maritima samling, är inrymt i förnäma, historiska byggnader som är uppförda på UNESCO:s världsarvslista.
 National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing. C.F. Møller. Photo: Edmund Sumner
Fakta

Uppdragsgivare

National Maritime Museum

Adress

Greenwich, UK

Omfattning

7300 m² ny- och ombyggnad

År

2009-2011

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2006

Byggherrerådgivning

Malcolm Reading Associates

Ingenjör

Adams Kara Taylor
Fulcrum Consulting

Arkitekt

C.F. Møller Architects, Executive architects: Purcell

Landskap

Churchman Landscape Architects

Andra samarbetspartners

Planning consultants: Nathanial Lichfield and PartnersAcoustic consultant: Sandy Brown Associates

Pris
  • Landscape Institute Awards, vinnare av "Design for a Small-scale Public Development" kategori. 2013
  • Hedersomnämnande, Civic Trust Awards. 2012
  • Hedersomnämnande, New London Awards. 2012
  • RIBA Award. 2012
  • Best Build Project, hedersomnämnande, London Planning Awards. 2011
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2006
  • Unesco site - The World Heritage List

Projektet har omfattat skapandet av en ny flygel till museet. Målet har varit att kunna visa och återge alla de fascinerande berättelser och minnen om människorna och havet som hittills legat gömda i museets arkiv. När det gäller själva byggnationen har ambitionen varit att endast göra minimala ingrepp i det känsliga, kulturskyddade området – en av de viktigaste parkerna i London – och att ändå kunna ge museet det som krävs: en ny markant huvudentré samt extra utställningsplats, café, restaurang, bibliotek och ett arkiv som lever upp de till de synnerligen höga krav som gäller för bevarandet av historiska dokument. Den nya huvudentrén skjuter upp ur terrängen, men större delen av den nya byggnaden ligger under jord. En grön takterrass, tillgänglig för allmänheten, får byggnaden att smälta samman med parklandskapet. Endast en våning är således synlig. Utbyggnaden har ett modernt formspråk, samtidigt som inspirationen hämtats från bland annat barockbyggnadernas rytmiska följd av fönster, vilket bidrar till att lyfta fram det ursprungliga museet.

Läs mera

Fler projekt | Kultur

Visa fler projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.