Växthuset i den Botaniska trädgården, Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: Quintin Lake

Växthuset i den Botaniska trädgården, Aarhus Universitet

Med sin organiska och slingrande form – likt en snigel som sträcker lätt på sig – reflekterar den botaniska trädgårdens växthus sitt inre. Formen på växthuset, som är byggt för botanikundervisningen vid Aarhus Universitet, bestäms av den kuperade terrängen, som består av resterna av en av de moränklyftor som går från de högsta punkterna nordväst om Aarhus och ned mot havet. Byggnaden följer landskapet och de vindlande perenntäckta terrasserna, som även de anlagts i harmoni med landskapet. Växthuset är indelat i fem avdelningar, alla med varsin klimattyp. Det stora, cirkelrunda palmhuset utgör avslutningen på byggnadens snigelrörelse.
 Växthuset i den Botaniska trädgården, Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Aarhus Universitet ved Universitets-och Bygningsstyrelsen (UBST)

Adress

Aarhus, Denmark

Omfattning

3586 m² (varav 1.586 m² nya tropiska växthuset och 2.000 m² renovering och ombyggnad av befintliga växthus)

År

2009-2014

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2009

Ingenjör

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Konstnär

Skulptör Karin Lorentzen

Pris
  • Special Mention in the Architizer A+ Awards for the Plus Categories | Concepts: Architecture +Engineering category.. 2016
  • Nominerats till Blueprint Award, Best Sustainable Project. 2016
  • The Chicago Athenaeum: International Architecture Award. 2016
  • Civic Trust Award - Regional Finalist. 2015
  • Aarhus kommuns arkitekturpris. 2014
  • Shortlisted for Structural Award in the Sustainabilty category. 2013
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2009

En genomgripande restaurering av växthuskomplexet ska omvandla palmhuset till ett botaniskt informationscenter. Dessutom byggs anläggningen ut med ett nytt, tropiskt växthus som ska mäta 18 meter på höjden. Man har valt att arbeta vidare med den organiska formen, dels för att den harmonierar med det ursprungliga växthuset, dels för att den är optimal ur energihänseende.

Läs mera

Fler projekt | Kultur

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.