Viborgs teater - Restaureringen. C.F. Møller. Photo: Laura Stamer

Viborgs teater - Restaureringen

Restaureringen av den kulturminnesmärkta Viborgs teater från 1909 ger det ursprungliga uttrycket tillbaka, medan nya inventarier och faciliteter uppdaterar teatern för att möta dagens förväntningar från publik och anställda.
 Viborgs teater - Restaureringen. C.F. Møller. Photo: Laura Stamer
Fakta

Uppdragsgivare

Den selvejende institution Viborg Teater

Adress

Viborg, Denmark

Omfattning

2500 

År

2022

Ingenjör

ISC Viborg

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Bent Jacobsen
Farvekonservering

Teaterbyggnaden byggdes 1908-1909 och är konstruerad och inredd på ett sätt som var typiskt för den tiden. Den rymmer över 400 åskådare fördelade på golvet och den första och andra balkongen. Den övergripande designstrategin har varit att återföra teatern till dess ursprungliga material- och färguttryck i kombination med nya och uppdaterade inventarier. Arbetet omfattar renovering av befintliga delar av byggnaden genom att bland annat frilägga originaldetaljer som hängts upp, nya armaturer, tunga och stämningsfulla färger där ockrafärgade väggar, röda dörrar och blågröna räcken skapar ett häpnadsväckande uttryck, och belysning som är på samma gång klassisk och modern.

Ny inredning baserad på historien

Ny inredning som mattor, belysning, möbler och nya inventarier som barer och speglar har en samtida och modern look. Inspirationen för utformningen av fasta möbler bygger på de ursprungliga detaljerna och materialen. I synnerhet har den ursprungliga metoden för snickeri använts som en inspirerande referensram och grund för utformningen av till exempel en ny bar i ankomstområdet. Samma stol i ek och läder används i hela byggnaden, men i olika versioner och höjder för att passa till små färgade sidobord och träbord av normal höjd. Som ett annat modernt skikt och en kontrapunkt till teaterns nya och vackra färger och ytbehandlingar har all belysning i publikutrymmena bytts ut, så att allt är nytt och energisnålt LED-ljus.

Läs mera

Fler projekt | Kultur/Interiör

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.