Nye Haraldsplass Sygehus – sengebygning. C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Nye Haraldsplass Sygehus – sengebygning

Den nye hovedbygning til Haraldsplass Diakonale sygehus består blandt andet af en ny hovedindgang, affaldscentral, akutmodtagelse og flere sengeafdelinger med i alt 170 sengepladser, hvoraf ¾ af dem er enestuer.
 Nye Haraldsplass Sygehus – sengebygning. C.F. Møller. Photo: Jørgen True
Fakta

Bygherre

Haraldsplass Diakonale Stiftelse

Adresse

Bergen, Norge

Omfang

14200 m²/187 senge

År

2011-2020

Konkurrence

1. præmie i arkitektkonkurrence. 2012

Bygherrerådgiver

Erstad & Lekven Bergen

Entreprenør

LAB Entreprenør AS

Ingeniør

Rambøll Norge, Sweco Norge

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

Asplan Viak

Præmiering
Præmiering
  • Building Better Healthcare Award - Best International Design. 2019
  • European Healthcare Design 2019 Awards - highly commended. 2019
  • 1. præmie i arkitektkonkurrence. 2012

Den nye bygning er placeret foran det oprindelige sygehus fra 1940 (mellem foden af Ulriken og Møllendalselven), og bygningens udformning følger elvens løb. Fra alle stuerne kan man nyde udsigten ud over byen og dalen gennem de store vinduesflader, som også er tilpasset synsvinklen fra sengene.

I modsætning til traditionelle sygehuse er her ingen lange gange. I stedet er der anvendt en model, der grupperer de forskellige funktioner omkring et fælles atrium. Det giver effektiv logistik, fleksibilitet og nærhed mellem plejepersonale og patienter.

Sengeafdelingerne er fordelt rundt om to store, overdækkede atrier, der danner rammen om fællesarealerne: En foyer med offentlig adgang med reception og café og en mere privat opholdsstue for patienterne og deres gæster. Atrierne lukker dagslys ind i bygningen og bidrager samtidigt til at skabe overblik og gøre det nemmere at orientere sig.

Gangbroen mellem hovedbygningen og det oprindelige sygehus sikrer en effektiv forbindelse for både ambulante og indlagte patienter, personale og pårørende.

Projektet har haft fokus på miljø og levetid. Og der er lagt stor vægt på at vælge vedligeholdelsesfrie naturmaterialer.

Bygningens facader har en substans, der harmonerer med den eksisterende bygningsmasse, samtidigt med at de nye bygninger afspejler nutiden. Egetræsmarkeringerne i den hvide fiberbeton giver et varmt og imødekommende udtryk.

En ny gangbro over Møllendalselven bliver opført i aksen fra sygehusets nye hovedindgang, hvilket giver en tydelig og logisk adgang for fodgængere og cyklister fra Årstadveien. Her vil der ud over det eksisterende busstoppested også snart komme et nyt stoppested for letbanen.

Den fredede lindeallé og de flotte parkarealer i den sydlige del af sygehusområdet bevares, som de ser ud i dag.

Læs mere

Flere projekter | Sundhed

Vis flere projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.