Tampere psykiatrisk klinik. C.F. Møller. Photo: C.F Møller Architects in collaboration with Aihio Arkkitehdit Oy

Tampere psykiatrisk klinik

Ny psykiatrisk klinik ved universitetshospitalet i Tampere: en bygning, som fremmer patienternes helbredelsesproces og forbedrer personalets arbejdsmiljø – et helbredende miljø til gavn for alle.
 Tampere psykiatrisk klinik. C.F. Møller. Photo: C.F Møller Architects in collaboration with Aihio Arkkitehdit Oy
Fakta

Bygherre

PSHP, Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri

Adresse

Tampere, Finland

Omfang

30000 m², 180 sengepladser fordelt på forskellige psykiatriske afdelinger

År

2017-2020

Ingeniør

WSP, AX, Granlund

Arkitekt

C.F Møller Architects i samarbejde med Aihio Arkkitehdit Oy

Landskab

Rambøll

Den psykiatriske klinik er en fritstående tilbygning til Tampere Universitetshospital, som er placeret i udkanten af hospitalsområdet og grænser op til et natur- og friluftsområde. Sammenkoblingen med hospitalets infrastruktur giver organisatoriske og strukturelle fordele, samtidig med at den adskilte placering giver bygningen sin egen identitet. Kontakten med naturen og muligheden for udemiljøer er desuden til stor gavn for den psykiatriske behandling.

Anlægget er udformet efter et fleksibelt strukturelt koncept, som fremmer patienternes helbredelsesproces og forbedrer personalets arbejdsmiljø. Strukturen skaber en række miljøer med private, sociale og offentlige rum, både inden- og udendørs, som opfylder de psykiatriske patienters behov og understøtter deres lyst til og mulighed for at være en del af livet i deres omverden.

Tre U-formede behandlingsbygninger, som vender ud mod den omgivende natur, samt en administrations- og aktivitetsbygning er arrangeret i en ring og danner til sammen en fælles lukket gård. Aktiviteter, besøg og socialt samvær er samlet omkring dette og udnytter indergårdens trygge og adskilte miljø.

Behandlingsbygningerne er organiseret med parvise afdelinger med en fælles personale- og funktionskerne i midten, hvilket skaber optimal fleksibilitet og effektivitet og samtidig skaber et godt overblik og en god sikkerhed på afdelingen. Den cirkulære struktur og de lodrette knudepunkter i hvert bygningsvolumen sikrer korte afstande og god kommunikation i hele anlægget.

Bygningen er inspireret af den eksisterende klinik i Pitkäniemi, der har naturlige havelignende omgivelser, og Tampere's industrielle arv, der er karakteriseret af mursten og træ og den omgivende natur. Begge anses for at kunne understøtte den helende proces. Kombinationen af disse elementer skaber et moderne, lokalt forankret miljø, hvor både patienter og personale er i fokus – et helbredende miljø til gavn for alle.

Klinikken har 180 sengepladser fordelt på forskellige psykiatriske afdelinger såsom akutenhed, psykoseenhed, kriseenhed, klinik for ambulant behandling, somatopsykiatrisk enhed, neuropsykiatrisk enhed, enhed for depression, enhed for neuromodulering, enhed for stofmisbrug og psykose + retsmedicinsk psykiatrienhed.

Læs mere

Flere projekter - Sundhed

Vis flere projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.