Aarhus Universitetssjukhuset - AUH. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Aarhus Universitetssjukhuset - AUH

Det största sjukhusprojektet i Danmarks historia, det nya Universitetssjukhuset i Århus, har lagts till Århus befintliga Universitetssjukhus i Skejby för att skapa ett enda sammankopplat sjukhuskomplex.
 Aarhus Universitetssjukhuset - AUH. C.F. Møller. Photo: Thomas Mølvig
Fakta

Uppdragsgivare

Region Midtjylland

Adress

Aarhus, Denmark

Omfattning

216 000 m² nybyggnad, 159 000 m² ombyggnad = 37500 m², tomtarea: ca 970 000 m². 797 bäddar, 43 dialys platser, 80 hotellbäddar

År

2007-2019

Tävling

1:a pris i international tävling. 2007

Byggherrerådgivning

NIRAS A/S

Ingenjör

Rambøll, Alectia, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Cubo Arkitekter

Landskap

Schønherr Landskab

Konstnär

Sophia Kalkau, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Andra samarbetspartners

Lohfert & Lohfert

Pris
  • Building Better Healthcare Award - Best International Design. 2017
  • 1:a pris i international tävling. 2007

Denna sjukhusstad har samma storlek som en typisk dansk småstad, och har också designats med detta i åtanke och höjer sig runt ett högt landmärke i centrum. Det är också Århus största arbetsplats. Sjukhuskomplexet är strukturerat med en hierarki av kvarter, gator och torg som skapar mångsidiga och livligt gröna stadsdelar och gör det möjligt för besökarna att intuitivt hitta rätt. Systematisk användning av kunskap och evidensbaserad design innebär att begreppet ”helande arkitektur” har påverkat utformningen av sjukhuset – från designen av enkelrummen till användningen av dagsljus och ljusflöden, till utformningen av landskapet och trädgårdsytor. Sjukhuset har också byggts för att på ett flexibelt sätt möta framtida krav på teknik, behandlingsmetoder och arbetssätt.

Det övergripande komplexet är uppdelat i yrkesområden med egna identiteter. Detta säkerställer en tydlig struktur som bygger på tre element: en tvåvåningsbas med behandlingsfunktioner, sängrum ovanför basen upp till en höjd av fyra våningar, och i mitten den centrala ankomstytan ”Forum”, där offentliga funktioner ligger vid foten av en centrumpunkt med 13 våningar som fungerar som en orienteringspunkt.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.