TrygFondens Familiehus. C.F. Møller. Photo: Poul Nyholm

TrygFondens Familiehus

Huset är ett patienthotell för familjer med allvarligt sjuka barn som är inlagda på Det Nye Universitetshospital i Aarhus under så lång tid att familjen har svårt att få privatlivet att fungera.
 TrygFondens Familiehus. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Uppdragsgivare

Region Midtjylland

Adress

Aarhus, Denmark

Omfattning

1 400 m² - 12 familjerum

År

2009-2012

Arkitekt

Rådgivergruppen DNU

Landskap

Rådgivergruppen DNU

Andra samarbetspartners

Trygfonden - 'De små glæders Legat'

Tanken med familjehuset, som blivit till efter omfattande användarintervjuer, har varit att erbjuda ett mentalt andrum för familjerna. Ett önskemål från användarnas sida har varit att familjehuset skulle ha en närmast sommarstugeaktig atmosfär.

Huset ligger i en glänta i den nyplanterade blandskogen norr om sjukhuset. Mycket medvetet har man valt att placera husen på andra sidan sjukhusringvägen, så att familjernas privatliv är skilt från sjukhusvardagen. Samtidigt är det gångavstånd till barnavdelningen. Med sina fasader i ekträ, tänkta att harmoniera med den gröna omgivningen, skiljer sig husen markant från sjukhuset med dess röda tegelväggar.

Husets runda form är idealisk, eftersom den inte bara erbjuder utrymme för privatliv och eftertanke, utan även ger möjlighet att dela sorg och glädje i en större gemenskap. Lägenheterna – det privata utrymmet – ligger i cirkelns ytterkant, med panoramautsikt mot skog och djurliv från de stora vardagsrummen liksom från altanerna. Alla lägenheter har eget pentry. Samlingspunkten är den gröna innerträdgården. Stora glaspartier öppnar sig mot trädgården, som har en lekplats mitt i det gröna. I anslutning till innerträdgården finns för övrigt ett stort, gemensamt kök med tillhörande uppehållsrum med öppen spis, varifrån man har utsikt över trädgården. Andra gemensamhetsfaciliteter är skol- och datorrum, lek-, motions- och musikrum.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.