Hannover Universitetssjukhus (Medizinische Hochschule Hannover, MHH). C.F. Møller. Photo: HENN/C.F. Møller Architects

Hannover Universitetssjukhus (Medizinische Hochschule Hannover, MHH)

Hannover Universitetssjukhus (Medizinische Hochschule Hannover, MHH): Ett helande arkitektcampus med fokus på effektivitet, klimatsmarthet och mänsklig skala
 Hannover Universitetssjukhus (Medizinische Hochschule Hannover, MHH). C.F. Møller. Photo: HENN/C.F. Møller Architects
Fakta

Uppdragsgivare

HBG Hochschulmedizin Hannover Baugesellschaft mbH

Adress

Hannover, Tyskland

Omfattning

100 000 m² (fase 1)

År

2024-

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2024

Ingenjör

Wetzel & von Seht, SÜSS Beratende Ingenieure, IB Schlegel, Moniteurs, M&P Ingenieurgesellschaft

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med HENN

Landskap

SINAI

Andra samarbetspartners

HT Hospitaltechnik, Müller-BBM

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2024

Hannover Universitetssjukhus (MHH) är ett banbrytande medicinskt campus som integrerar avancerad vård med en människocentrerad och klimatsmart design. Genom principerna för Helande Arkitektur skapar projektet en miljö som främjar välbefinnande för patienter, personal och besökare.

Campuset är utformat för att möta komplexa medicinska behov samtidigt som logistik och flöden optimeras. Den modulära, flexibla designen löser upp traditionella megastrukturer till en serie sammanhängande byggnader ordnade runt en central grön boulevard och lummiga gårdar. Detta mänskliga skalmått förbättrar orientering, interaktion och tillgänglighet. Generösa dagsljusinsläpp, rumslig variation och visuella kopplingar till naturen bidrar till återhämtning, minskar stress och skapar värdiga utrymmen för alla användare.

Arkitekturen prioriterar klimatsmarthet genom cirkularitet, energieffektivitet och biologisk mångfald. Gröna korridorer, vattenåterhållning och växtstrategier minskar klimatpåverkan och stärker ekologisk motståndskraft. Trähybridskonstruktion och material med lågt koldioxidavtryck minskar miljöpåverkan, understött av en omfattande livscykelanalys (LCA). Passiva designstrategier optimerar energieffektivitet och inomhuskomfort, medan simuleringar förbättrar mikroklimatet, som hantering av regnvatten och minskning av urbana värmeöar.

Kopplar samman byggnader, människor och natur

Campuset integreras sömlöst med sina urbana och naturliga omgivningar. Högre byggnader längs de gröna boulevarderna markerar entréer, medan lägre strukturer övergår till angränsande grönytor och bostadsområden. En sammanhängande ”loop” förbinder alla byggnader och fungerar som en täckt träkolonnad, en stoa, som främjar tydlig vägledning, effektiv cirkulation och integration av inomhus- och utomhusmiljöer. Rött tegel i stoan refererar till materialiteten i det befintliga sjukhuscampuset.

Landskapsområdena främjar avkoppling, social interaktion och rekreation, vilket stärker känslan av gemenskap. Principerna för Helande Arkitektur fortsätter inomhus med tydliga gångvägar, naturliga material och genomtänkt akustik som balanserar funktionalitet med emotionell komfort.

MHH-campuset är ett exempel på hur genomtänkt arkitektur kan omdefiniera vården genom att kombinera innovation, hållbarhet och gemenskap. Det sätter en ny standard för urbana vårdanläggningar och visar arkitekturens potential att förbättra både vårdkvalitet och välbefinnande.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.