Ny Retspsykiatri Sct. Hans. C.F. Møller

Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Projektet är inspirerat av regionens vision för psykiatrin med patienten i fokus – samt av det natursköna läget på en 40 hektar stor tomt med utsikt över Roskilde Fjord. Med utgångspunkt i platsens kvaliteter har målet varit att skapa en byggnad som förenar de helande och säkerhetsmässiga aspekterna och samtidigt kan uppfylla de enskilda patienternas olika behov.
 Ny Retspsykiatri Sct. Hans. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Region Hovedstadens Psykiatri

Adress

Roskilde, Denmark

Omfattning

25 000 m²

År

2012-2013

Tävling

Delat 1:a pris i tävling (fase I)

Ingenjör

Alectia, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med EFFEKT

Landskap

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Aggebo & Henriksen (Kunstneriske konsulenter)

Pris
Pris
  • Delat 1:a pris i tävling (fase I)

Det grundläggande konceptet är en byggnad baserad på enkla arkitektoniska former med en terassformad layout, vilket gör det möjligt att variera och förskjuta de olika byggnadsdelarna så att de integreras snyggt och prydligt i landskapet. Det behövs ingen säkerhetsmur runt byggnaden – säkerheten är integrerad i byggnadens form, där den ligger utspridd som en krans kring ett stort invändigt grönområde. Stora fönster på utsidan ger utsikt över fjorden.

Målet har varit att skapa en hemtrevlig miljö med varm stämning i långt högre grad än en institution, bland annat genom valet av material och det varierade utbudet av faciliteter. Patienterna kan fritt välja hur mycket avskildhet de vill ha – från skyddade områden inomhus med maximal lugn och ro till mer livliga och sociala gemensamma utrymmen.

Kontakten med det vackra landskapet är avgörande för projektets helande egenskaper. En cirkelformad gångväg fungerar som den viktigaste förbindelsen mellan sovsalarna, huvudkorridoren och de gemensamma utrymmena, samtidigt som den är en upplevelse i sig själv.

Fokuseringen på differentierad behandling anpassad till den enskilda patienten går hand i hand med målet att skapa bästa möjliga arbetsplats för medarbetarna.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.