Springfield University Hospital, psykiatri. C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Springfield University Hospital, psykiatri

Springfield University Hospital är skapat utifrån ett koncept om forskningsbaserad arkitektur, som gör byggnadsmiljön terapeutisk för patienter och behaglig för personal och besökare.
 Springfield University Hospital, psykiatri. C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Fakta

Uppdragsgivare

South West London and St. George's Mental Health NHS Trust

Adress

London, UK

Omfattning

34 300 m², inklusive parkeringsplatser, 133 vuxna sängar

År

2012-2023

Tävling

1:a pris i dialogtävling. 2012

Byggherrerådgivning

Appleyard & Trew

Entreprenör

Sir Robert McAlpine

Ingenjör

Arup, Walsh, Trenton Fire

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Andra samarbetspartners

Gardiner Theobald, Montagu Evans, Sterling Foodservice Consultancy

Pris
Pris
  • European Healthcare Award - Highly Commended. 2023
  • Hospitalconcepts Award - Winner. 2023
  • Vinnare av Design in Mental Health Award Project of the Year - New Build UK. 2023
  • Vinnare av Building Better Healthcare Award i kategorin Best External Environment Project. 2022
  • 1:a pris i dialogtävling. 2012

Springfield University Hospital ligger mitt i ett renoveringsprojekt som omfattar 33 hektar, och C.F. Møller Architects har bistått den ansvariga vårdorganisationen (NHS-trusten) i planeringen och anpassningen av den omgivande bostadsbyggnationen och stadsplaneringen runt sjukhuset, inklusive omvandlingen av den tidigare golfbanan till en ny park för allmänheten.

Sjukhuset består av två separata byggnader och har en rad avdelningar för inlagda vuxna patienter samt öppenvårdstjänster för vuxna och barn, ”Recovery College” (lärandecentrum för återhämtning), undervisningslokaler och stödtjänster. I sjukhusbyggnaderna finns även butiker och flera parkeringsplan som är avsedda både för sjukhuset och de bostadsområden som byggs runt sjukhuset.

Dagsljus och trädgårdar

Designen syftar till att skapa en icke-institutionell miljö med trevligt utseende och bra akustik, gott om dagsljus, naturlig ventilation samt tillgång till trädgårdar och uteplatser. Målet är att miljön ska bidra till en lugn och trygg känsla, och samtidigt ge optimala arbetsförhållanden för personalen.

I mitten av varje avdelning finns öppna områden som ger ett ljust och luftigt intryck med starka visuella och fysiska band till de intilliggande yttre trädgårdarna. Planeringen ger genomgående enkel överblick över avdelningens ingång och de flesta områden där patienter rör sig. Kurvor med skymd sikt har i möjligaste mån undvikits.

Rummens hörn och de centrala korridorerna har fasta och lösa möbler med många olika sittplatser för avkoppling och umgänge.

Fasaderna och de yttre delarna består av robusta kvalitetsmaterial som valts för deras kompatibilitet, skönhet, hållfasthet samt låga miljöpåverkan och livscykelkostnad. Tvåfärgat tegel är det primära materialet i byggnaderna, vilket ger ett naturligt samband med de kulturminnesmärkta byggnaderna intill.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.