Køge Sjukhus, sjukhus öst (RASK). C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther

Køge Sjukhus, sjukhus öst (RASK)

Med sin placering mitt på en tom åker kunde Køge Sygehus, då det byggdes på 80-talet, skapa sin egen identitet utan att behöva förhålla sig till platsen. Resultatet blev att sjukhuset, som tidigare kallades Roskilde Amts Sygehus i Køge, fick ett alldeles eget landskapsrum: det ligger i en enorm glänta, inramad av ekar.
 Køge Sjukhus, sjukhus öst (RASK). C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Region Sjælland (tidigare Roskilde Amt)

Adress

Køge, Denmark

Omfattning

57 000 m², 285 bäddar

År

1981-1988

Tävling

1:a pris i inbjuden tävling. 1981

Ingenjör

Rambøll, Alectia, Grontmij | Carl Bro

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Konstnär

Albert Mertz, Paul Gadegaard, Jørn Larsen og Ib Geertsen

Pris
Pris
  • 1:a pris i inbjuden tävling. 1981

Sjukhusets utformning är tydlig och överskådlig. Utvändigt omges det således av en karakteristisk ringformad skog som på ett naturligt sätt definierar byggnaden i förhållande till omgivningen. Invändigt är det uppbyggt runt en två våningar hög, genomgående foajé, varifrån man når både patientavdelningar och behandlingsavdelningar. Den transparenta strukturen och den låga byggnaden – sjukhuset har bara två våningar – gör det enkelt för patienter, personal och besökande att hitta. Mellan byggnaderna finns enkla välkomnande gårdar och trädgårdsrum.

Fyra konstnärer, Ib Geertzen, Paul Gadegaard, Albert Mertz och Jørn Larsen har smyckat den långa foajén med markanta konstverk. Den form- och färgstarka konsten gör ”huvudstråket” till en levande och upplevelserik miljö.

Läs mera

Fler projekt | Hälsa

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.