Frøslevlejren, et nationalt mindesmærke, står i dag som et vidnesbyrd om fortidens krig i Danmark under Anden Verdenskrig. Beliggende ved Frøslev Plantage og langs Hærvejen, indrammet af naturskønne omgivelser, rummer lejren museumsfaciliteter, som formidler dens historie både under og efter krigen, der står i skarp kontrast til den idylliske natur. De tilbageværende barakker er bevaret og er suppleret af et nyt velkomst- og trailcenter, der tjener som informationshub for både outdoor og historiske oplevelser i området.
Arkitekturen i velkomst- og trailcenteret smelter sammen med landskabet hvor træsøjler gengiver træerne omkring bygningen, mens det vilde naturlandskab er trukket helt op til centerets udearealer. Udover træsøjler, består materialerne af beton og cortenstål, hvor stålets rustne overflade symboliserer at Frøslevlejrens barske historie, er fortid. En aktiv tagflade, der fortolker lejrens hovedvagttårn, giver besøgende udsigt over hele området.
Barakkerne, hvor fangerne boede, er restaureret og udgør en integreret del af museet. Barakkerne byder på faciliteter til forsamlinger samt udstillinger af fotografier, dokumenter og genstande fra lejrens historie.
Hjertet af området
Den vej, der opdelte lejren mellem tysk og dansk – vogter og fange, fungerer nu som gang- og cykelsti for besøgende i både museumsområdet, plantagen og Hærvejen. For enden af gang- og cykelstien ligger ankomst- og trailcenteret. Halvejs på strækningen knytter gang- og cykelstien sig til det mest centrale udendørs element for museumsområdet: Tidens Plads. Tidens Plads giver muligheder for events og mindehøjtideligheder, og indbyder til ophold og refleksion.
Her, midt i naturen, kan besøgende fordybe sig i tankerne, minderne og historien i det fornyede museumsområde for Frøslevlejren, hvor natur og historie smelter sammen i et flow mellem ude og inde.