Væksthus i Botanisk Have, Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: Quintin Lake

Væksthus i Botanisk Have, Aarhus Universitet

Projektet omfatter en gennemgribende restaurering af Væksthuset i Botanisk Have, som oprindelig er tegnet af C.F. Møller i 1970.
 Væksthus i Botanisk Have, Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Fakta

Bygherre

Aarhus Universitet ved Bygningsstyrelsen

Adresse

Aarhus, Danmark

Omfang

3586 m² (heraf 1586 m² nyt tropehus og 2000 m² renovering og ombygning af eksisterende væksthus)

År

2009-2014

Konkurrence

1. præmie i arkitektkonkurrence. 2009

Ingeniør

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Kunstner

Billedhugger Karin Lorentzen

Præmiering
Præmiering
  • Hædrende omtale i Architizer A+ Awards i Plus Categories | Concepts: Architecture +Engineering category.. 2016
  • Nomineret til Blueprint Award, Best Sustainable Project. 2016
  • The Chicago Athenaeum: International Architecture Award. 2016
  • Civic Trust Award - Regional Finalist. 2015
  • Aarhus Kommunes Arkitekturpris. 2014
  • Shortlisted til Structural Award i kategorien Bæredygtighed. 2013
  • 1. præmie i arkitektkonkurrence. 2009

Ved restaureringen er palmehuset omdannet til botanisk formidlingscenter, samtidig udvides anlægget med et nyt, tropisk væksthus på ca. 18 meters højde, hvor de besøgende på gangbroer kan bevæge sig blandt trækronerne. Det oprindelige, snegleformede væksthus blev skabt med udgangspunkt i omgivelserne, og i udformningen af det nye har det været centralt at tage hensyn til de eksisterende, arkitektoniske værdier. Det nye væksthus bygger videre på det organiske og er samtidig baseret på energirigtige løsninger og viden om materialer, indeklima og teknologi. Formen er fundet ud fra beregningsprogrammer og er den optimale i forhold til samspillet mellem form og energiforbrug. Det kuplede palmehus og husets drejning i forhold til verdenshjørnerne er blevet til, fordi netop denne struktur giver den mindste overflade parret med det største volumen, mest muligt solindfald om vinteren og mindst muligt solindfald om sommeren.

Læs mere

Flere projekter | Kultur

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.