Vorupør er et lille bysamfund ved den danske vestkyst med ca. 600 indbyggere og mere end 10.000 besøgende på gennemsnitlig, daglig basis i sommerhalvåret. Centralt i byen ligger en tidligere folkeskole, hvis tre bygninger i dag er indtaget til kontorfællesskab, fitness, fribørnehus og medborgerhus af byens ildsjæle. Bygningerne mangler en klar sammenhæng og virker ikke imødekommende for byens resterende borgere og besøgende. Projektet transformerer den gamle skole til et nyt samlingssted for lokalbefolkningen og turister og understøtter et miljø, hvor turismen bidrager til lokal udvikling på de lokales præmisser.
Fyrtårn ved vestkysten
Den arkitektoniske løsning er inspireret af de unikke kvaliteter ved kystområdet og kombinerer sanselighed, funktionalitet og lokalhistorie. Projektet omfatter, udover omdannelsen af skolen, en ny tilbygning, der, både konkret og i overført betydning, fungerer som et fyrtårn og skaber et imødekommende og åbent rum. Fyrtårnet skal vise vej til Vorupør som et fantastisk sted at bo og besøge med plads til sociale, kulturelle og arbejdsrelaterede aktiviteter for mennesker i alle aldre.
Tårnets ydre facade består af et transparant materiale, der giver en unik belysning og inviterer himmellyset ind i bygningen i et højt atriumrum. Rummet kan bruges til forskellige aktiviteter, såsom kunstudstillinger og kulturelle arrangementer. Indenfor fører til en udsigtsplatform på toppen med panoramaudsigt over Nationalpark Thy. Den kunstneriske detalje i brugen af translucent materiale og lysindfald bidrager til bygningens unikke æstetik og symbolik som et fyrtårn.
Ægte folkehus
Folkehuset VØ er skabt med stor inddragelse af byens borgere, brugere og turisme og øvrige erhverv. Der er blevet afholdt borgermøder og workshops med interessenterne for at sikre, at projektet afspejler lokalområdets behov og ønsker. Det har skabt en stærk forankring og bred opbakning i lokalsamfundet til projektet, der bygger videre på de eksisterende kvaliteter og sikrer at fællesskab og netværk kan udfolde sig på kryds og tværs af brugerne.
Projektet tilføjer således værdi til nærområdet ved at revitalisere den gamle skole og skabe en multifunktionel, tilgængelig og åben bygning, der kan berige både lokale og besøgende.
Folkehuset VØ understøtter en række nationale og lokale strategier for udvikling af bæredygtig vækst med et balanceret møde mellem vækstskabende turisme og det autentisk lokale.