Havvandsvarmepumpebygning - Aalborg Forsyning. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Havvandsvarmepumpebygning - Aalborg Forsyning

Ny havvandsvarmepumpebygning ved Limfjorden, der bidrager til den grønne omstilling igennem både funktion og æstetik.
 Havvandsvarmepumpebygning - Aalborg Forsyning. C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Fakta

Bygherre

Aalborg Forsyning

Adresse

Vodskov, Danmark

Omfang

54.572 m2

År

2023-2024

Entreprenør

A.Enggaard A/S

Ingeniør

Viborg Ingeniørerne

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Aalborg Forsynings nye havvandsvarmepumpe-bygning ligger i Norbis Park, som er et innovativt centrum for test og udvikling af grønne energiteknologier. Funktionelt udnytter havvandsvarmepumpen energi fra havvandet i Limfjorden til at producere varmt fjernvarmevand og er blandt verdens største naturligt kølede havvandsvarmepumper.

Bygningen er kendetegnet ved sin evne til gennem en stedsspecifik arkitektur, et sikkert materialevalg og en høj grad af transparens at formidle bygningens funktion og tilknytning til fjorden. Besøgende vil opleve at bygningen involverer sine grønne omgivelser, og er tilpasset områdes arkitektur og natur i sit udtryk.

Arkitektonisk er bygningen karakteriseret ved at være bygget op i flere letaflæselige lag, der både ’tager imod’ publikum, og samtidig fastholder husets skala og funktion som en teknisk bygning. Stuetagen er åben og transparent med store glaspartier, der åbner bygningen op mod omverdenen, så man kan kigge ind til teknikken og de funktioner der udføres inde i bygningen. En modulær opbygning, som går igen i de øvre etager med klare lodrette og vandrette afgrænsninger, skaber fleksibilitet og mulighed for tilpasning til fremtidige behov.

En scenografisk belysningsplan fremhæver facadens lagdeling om aftenen og skaber en imødekommende atmosfære.

Passer på klimaet

De klimavenlige kvaliteter i projektets arkitektur afspejler sig i materialerne, som er langtidsholdbare og genanvendelige. Søvandsbestandige aluminiumsplader i bølgeform skaber en dynamisk effekt inspireret af bølgerne på Limfjorden. Derudover anvendes der træbeklædning, som bidrager til en organisk og sanselig oplevelse af byggeriet og forankrer bygningen i det grønne område. Insekthoteller i det modulære facadesystem forstærker biodiversiteten i området. Projektets fokus på synlighed, indbydende rum og strategisk placerede siddeområder bidrager til at formidle budskabet om grøn omstilling, fremme fællesskabsengagement og vidensdeling.

Det samlede anlæg i bygningen består af tre varmepumpeenheder på 44 MW, som hver er verdens største baseret på naturlige kølemidler. Samlet huser bygningen en af verdens største havvandsvarmepumper.

Læs mere

Flere projekter | Industri/Infrastruktur

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.