Slussen. C.F. Møller. Photo: Foster+Partners og Berg Arkitektkontor

Slussen

Masterplanen for Slussen omdanner et af Stockholms centrale, havnenære områder fra et labyrintisk trafikalt knudepunkt til et nyt, dynamisk og socialt samlingspunkt; et område med mulighed for rekreative aktiviteter både dag og aften, året rundt.
 Slussen. C.F. Møller
Fakta

Bygherre

Stockholm Stad

Adresse

Stockholm, Sverige

Omfang

130.000 m² - planområdet

År

2008-2013

Konkurrence

1. præmie i konkurrence. 2009

Ingeniør

ELU, Tyréns, Sweco

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbejde med Foster + Partners

Landskab

White Landskap, Space Scape

Andre samarbejdspartnere

FSD

Præmiering
Præmiering
  • 1. præmie i konkurrence. 2009

Området dækker de havnenære miljøer i det historiske Gamla Stan og Södermalm med vandslusen mellem Østersøen og søen Mälaren som centrum.

Fra en betonjungle bindes de to bydele nu sammen af broer til fodgængere og cyklister, et mix af nye offentlige pladser og en åben og tilgængelig havnefront med toneangivende arkitektur.

Hjertet af det nye urbane hverdagsrum er et frilagt vandspejl i form vandslusens to aftapningsbassiner. Vandtorvet er et fodgængerområde, der indrammes af de nye broforbindelser og animeres af havnefrontens nyvundne liv med barer og restauranter.

I masterplanens arkitektur er transparente facader et gennemgående træk - med vægt på at skabe kig ind og ud og skabe stærk sammenhæng mellem torvets puls og havnefrontens nye indendørs miljøer. Som et markant grønt element anlægges en mindre park med panoramaudsigt over vandet og bådtrafikken.

Hele forudsætningen for Slussens transformation har været en radikal ændring af den trafikale struktur - fra et labyrintisk net af veje til en ny, forsimplet struktur, der først og fremmest tilgodeser fodgængere og cyklister snarere end biltrafikken. Samtidig letter et nyt trafikknudepunkt adgangen til tunnelbanen, busstationen og vandet.

Læs mere

Flere projekter | Infrastruktur/Planlægning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.