Gravene Haderslev. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Gravene Haderslev

Bytorvet Gravene ligger i den del af Haderslev som rummer den ældste centrale bykerne nær Haderslev Domkirke og Møllestrømmen. Gravene omkranses af 2-3 etagers bygninger og domineres af det gamle springvand midt på torvet.
 Gravene Haderslev. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Fakta

Bygherre

Haderslev Kommune Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev

Adresse

Haderslev, Danmark

Omfang

5.200 m2

År

2004

Ingeniør

Carl Bro

Landskab

C.F. Møller

En gennemgribende renovering omdannede Gravene fra en uskøn parkeringsplads til et klassik bytorv i et tidløst design. Torvets springvand fra 1927 er stadig torvets omdrejningspunkt og understøttes af en komposition af klassiske virkemidler som en lang, præcis stammehæk og vandrender i asymmetriske specialstøbte betonelementer. Springvandet fremhæves af granitbelægningens geometriske mønstre, som hæver sig med en svag stigning mod torvets midte.

I vandrenden recirkuleres regnvand med en delikat rislen som pendant til Møllestrømmens brydende vandmasser. Vandrenden markeres om aftenen af fiberlys. Der er siddeplinte af afsyret beton samt et let forhøjet plateau der danner en ekstra scene i byrummets scenografi. Vejene langs bygningernes facader er belagt med chaussesten, cykelstierne er udført med granitfliser og fortovene langs facader med klassiske gule klinker. Gravene er blevet byens absolutte midtpunkt, og anvendes til blandt andet jazzfestival, torvedage og byfester.

Læs mere

Flere projekter | Landskab

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.