Adgangsvejene bindes sammen med bystrukturens åbninger og skaber et nyt forhold mellem byen og fjorden. Hvad der før blev betragtet som en bagside er nu forandret til en ny, attraktiv front. Kvaliteterne ved den cirka en kilometer lange havnefrontstrækning fremhæves ved en trærække og en usædvanligt detaljeret boulevard, som er tilpasset fodgængere og cyklister. Middelalderslottet Aalborghus er igen havnens centrum med anlægget af en stor, grøn plads, der iscenesætter det historiske voldanlæg.
Promenadens trappeforløb og nedsænkede terrasser lader besøgende komme tæt på vandet. Forskelligartede byhaver er indrettet til oplevelser som f.eks. torvehandel, boldspil eller solbadning. Det centrale aktivitetsfelt – et landskab, der inviterer til bevægelse – er designet til at kunne håndtere sport og spil, fra beachvolley om sommeren til skøjtebane om vinteren. Området er omgivet af dramatisk vinklede net og lysmaster. De valgte materialer er rå som fjorden, fx asfalt, stål, beton og træ, samtidig optræder forfinede referencer til havet med fx bølgende fortovsmønstre.
En urban sokkel danner en hævet base, som beskytter mod oversvømmelser og samler områdets karakteristiske, fritstående bygninger – herunder universitet, studieboliger og den Coop Himmelblau-designede koncertsal Musikkens Hus. Kontrast og alsidighed har været ledende principper i udformningen af Aalborg Havnefront, som er blevet Aalborgs byhave.