Det oprindelige HG&HF, hvis hovedbygning er fra 1940, er et fremtrædende eksempel på en undervisningsinstitution fra denne tidsperiode, med store kvaliteter i arkitektur og uderum. Udbygningen af gymnasiet tager afsæt i det eksisterende bygningsanlægs arkitektoniske kvaliteter og strukturelle opbygning.
Gymnasiet er renoveret, omstruktureret og udvidet i en klyngestruktur opdelt i forskellige faggrupper. Fagklyngerne er hver især organiseret omkring intime fagtorve, der udtrykker den særlige identitet og karakter, der skabes i hver klynge. I klyngen til kreative fag er etableret et nyt stort fællesrum med visuel kontakt til den store centrale gårdhave. Fællesrummet er fleksibelt og kan både indrettes som en stor sal og som mindre opholdsrum.
Alle klynger og opholdsrum har optimale dagslysforhold og er disponeret, så de orienterer sig mod uderum og den centrale fællesgård. Gårdhaven forbinder klyngerne, alle med decentrale indgange, og skaber synergi og fleksibilitet mellem undervisningsfaciliteterne. De nye bygningers facader tager afsæt i den eksisterende bebyggelses enkle arkitektoniske udtryk. En åben facade giver visuel sammenhæng mellem den centrale gårdhave og den nye fællessal.
Ud over nye undervisningsfaciliteter, faglokaler og samlingssteder er desuden opført en ny idrætshal med spejlsal, motionsrum og omklædningsrum.
Fælles udefaciliteter både for gymnasiet og områdets beboere
En aktivitetssti, der omkranser gymnasiearealet, leder offentligheden gennem området og inviterer til brug af udefaciliteterne for byens borgere. Gården og udearealerne, der bl.a. indeholder idrætsfaciliteterne, inklusive en ny sportshal, og overdækket tilskuerareal, er med til at karakterisere fællesskabet og aktiviteterne på gymnasiet. Der skabes grønne nicher og flere opholdssteder, bl.a. en siddetrappe med opholds-plateauer i flere niveauer, der inviterer til uformelt samvær. Landskabet vil indgå som naturlig del af det offentlige areal og stier i bydelen. Projektet bygger dermed bro mellem fortiden og fremtiden igennem en række klassiske rumlige forløb, som favner og sammenbinder gymnasiets ensemble af bygninger og funktioner med et strøg, en gårdhave, et idrætstorv og en science-have.
Det nye samlede Horsens Gymnasium & HF vil, med den unikke placering ved siden af Banegården og tæt på Horsens voksende midtby, harmonisk tilpasse sig nærområdet.