Mærsk Tårnet, udvidelse af Panum-komplekset. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Mærsk Tårnet, udvidelse af Panum-komplekset

Mærsk Tårnet er et state-of-the-art forskningsbyggeri, der med sin nyskabende arkitektur, skaber optimale rammer for sundhedsforskning i verdensklasse og markerer sig som et fyrtårn i København, der også bidrager til at udvikle lokalområdet.
 Mærsk Tårnet, udvidelse af Panum-komplekset. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Fakta

Bygherre

BYGST og Københavns Universitet
Donation: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål

Adresse

København, Danmark

Omfang

42700 m² (24.700 m² laboratorier, kontorer og fællesfunktioner + 18.000 m² foyer, kantine, auditorier, undervisningslokaler og teknik)

År

2010-2017

Konkurrence

1. præmie i international arkitektkonkurrence. 2010

Bygherrerådgiver

P & Partners

Ingeniør

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

SLA

Andre samarbejdspartnere

aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson samt Innovation Lab

Gå til media library
Præmiering
Præmiering
  • Civic Trust Award - Commendation. 2019
  • Nomineret til Mies van der Rohe Award. 2019
  • Architecture MasterPrize - Healthcare Architecture. 2018
  • Building Better Healthcare Award, Best International Design. 2018
  • ICONIC AWARDS; Innovative Architecture - Selection. 2018
  • ISCN Sustainable Campus Excellence Award. 2018
  • Københavns kommunes Bygningspræmiering. 2018
  • MIPIM Award - Best healthcare development. 2018
  • Nomierett til Ibyen-prisen. 2018
  • Sustainable Campus Excellence Award, Winner ‘Building and Innovative Infrastructure’. 2018
  • The Chicago Athenaeum - International Architecture Award. 2018
  • The Plan Award - Honorable Mention. 2018
  • The Plan Award, Education – shortlisted. 2018
  • Copper in Architecture. 2017
  • Foreningen Hovedstadens Forskønnelse. 2017
  • NAF Awards - shortlist. 2017
  • Scandinavian Green Roof Award. 2017
  • WAF Award - Higher Education & Research. 2017
  • AfH Design Award - International Project, Highly commended. 2015
  • 1. præmie i international arkitektkonkurrence. 2010

Tårnet er en udvidelse af Panum, KU’s Sundhedsfaglige Fakultet, og rummer både forsknings- og undervisningsfaciliteter samt et konferencecenter med auditorier og mødelokaler, der er opkoblet til den nyeste teknologi.

For at skabe en arkitektur for sundhedsforskning i verdensklasse er det vigtigt at skabe et sted med mange muligheder for at mødes – både på tværs af forskellige faggrupper og på tværs af offentligheden og forskningsmiljøet. Herved udbredes forskningsaktiviteterne, og der opstår vidensdeling og inspiration til ny banebrydende forskning.

Ved at udforme bygningen som et tårn, er der blevet plads til en grøn og urban campuspark, der er offentlig tilgængelig, og herved inddrager og udvikler det omkringliggende bykvarter. "Den svævende sti" fører gående og cyklister henover dele af Mærsk Tårnet, hvor offentligheden har mulighed for at komme helt tæt på bygning og forskere samtidig med, at der skabes en ny forbindelse mellem Nørre Allé og Blegdamsvej.

Tårnet hviler på en lav base, der indeholder alle fælles faciliteter. Basen er offentlig tilgængelig og fremstår, med sin transparente glasfacade, åben og i tæt dialog med de grønne omgivelser.

I selve tårnet ligger forskningsfunktionerne med innovative og moderne laboratorier. Funktionerne er for hver etage bundet sammen i et effektivt loop, hvilket giver korte afstande og styrker muligheden for samarbejde.

Tårnet bindes sammen både horisontalt og vertikalt af et åbent atrium, hvor en gennemgående skulpturel vindeltrappebåde visuelt og fysisk forbinder de femten etager. Rundt om trappen ligger der for hver etage et åbent og indbydende "Forskertorv", der fungerer som et naturligt mødested og fællesskabsrum for de mange ansatte. Et skår i facadens kobberskodder synliggør vindeltrappen og forskertorvene udefra og sikrer, sammen med den åbne base, synlighed i forhold til aktiviteterne i tårnet.

Tårnets facade er inddelt i en grid-struktur af etagehøje kobberbelagte skodder. Skodderne fungerer som en klimaafskærmning, der bevæger sig og efter behov skærmer mod direkte sollys og overophedning. Samtidig giver skodderne facaden en dyb reliefvirkning og nedbryder tårnets store skala.

Tårnet har Danmarks mest energieffektive laboratorier, hvor spildenergi bliver genbrugt til en hidtil uset grad, hvilket, i kombination med facadens klimaafskærmning, gør bygningen til en pioner inden for energieffektivt laboratoriebyggeri.

Læs mere
Vis flere projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.