VIA University College Campus Horsens. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

VIA University College Campus Horsens

VIA University College Campus Horsens förenar lärande, affärsverksamhet och stadsliv i en hållbar byggnad som är ett landmärke för framtidens kunskapsstad.
 VIA University College Campus Horsens. C.F. Møller. Photo: Michael Kruse
Fakta

Uppdragsgivare

VIA University College och Insero

Adress

Horsens, Denmark

Omfattning

33 000 m²

År

2017-2021

Tävling

1:a pris i arkitekttävling. 2017

Entreprenör

CASA

Ingenjör

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Konstnär

Daniel Buren

Andra samarbetspartners

Creator Projects

Pris
  • 1:a pris i arkitekttävling. 2017

VIA University College Campus Horsens är en öppen och förenande inlärnings- och kunskapsmiljö som är direkt integrerad med staden och landskapet, och som skapar kontakter och relationer mellan studenter, personal, företag och stadens invånare.

Ett ljust, slankt 16-våningars torn och tre atriumbyggnader förenas genom ett centralt inre gemensamt atriumrum som sammanför 27 utbildningsprogram, företag och stadens invånare. Byggnadernas yttre geometri är noggrant anpassad till deras läge och till staden, vilket skapar nya yttre stadsrum. Varje atriumbyggnad representerar sin egen disciplin och utbildning. Byggnadens interiör är organisk och rundad för att stödja en levande och vänlig miljö. Det finns nischer, atriumtrappor och platser längs balkongerna där man kan sitta och lära sig, kombinerat med öppna grupprum och knutpunkter. Våningarna är utformade för att stödja aktivitetsbaserat lärande och kunskapsutbyte på de nedre våningarna, samt tystnad och kontemplation på de övre våningarna.

I samarbete med den franska konstnären Daniel Buren har C.F. Møller Architects har skapat byggnadsintegrerad konst. Konsten kan ses i ett stort verk i innovationshuset, i auditoriet och i atriets glastak, där färgat glas skapar ett verk som förenar studenter, rum och ljus.

Slitstark och hållbar

Byggnaden kännetecknas av hållbara material som tegel i röda och gyllene nyanser, ek med varm glöd, textilier i några få varma färger samt ljus och utskärningar i atriummen med takfönster.

VIA University College Campus Horsens är ritad som en kompakt byggnad med fokus på hållbarhet i form av energioptimering, minimering av byggnadsmaterial, låga driftskostnader och ett bra inomhusklimat med optimerade dagsljusförhållanden. Designen resulterar i korta tekniska leveranser och en mindre fasadyta, vilket minskar behovet av temperaturreglering och mängden byggmaterial. Det finns få stabiliserande väggar och den integrerade diffusa ventilationen gör byggnaderna flexibla och robusta för framtida anpassningar.

Byggnaden är en del av Campus Horsens, som också är designad av C.F. Møller Architects.

Läs mera

Fler projekt | Utbildning

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.