Nya Harstad Gymnasium. C.F. Møller

Nya Harstad Gymnasium

Nya Harstad Gymnasium är mer än bara en skola. Det är en ny knutpunkt i den norska staden Harstad som ger nytt liv åt ett tidigare industriområde, och förenar staden med havet samt dåtid med nutid.
 Nya Harstad Gymnasium. C.F. Møller
Fakta

Uppdragsgivare

Troms och Finnmark fylkeskommune

Adress

Harstad, Norge

Omfattning

18 500 m²

År

2023

Ingenjör

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbete med Ola Roald Arkitekter

Landskap

SLA

Andra samarbetspartners

Makershub

Pris
Pris
  • 1.præmie i arkitektkonkurrence. 2023

Nya Harstad Gymnasium rymmer cirka 1 100 elever i åldrarna 16-19 år och utgör ett kulturellt landmärke och ett centrum för lärande och social interaktion vid vattnet i Harstad. Det tidigare varvsområdet där skolan är belägen omvandlas därmed till ett utbildningscentrum och en plats där unga människor från området bygger relationer både med varandra och med staden.

Skolan erbjuder både praktiska och teoretiska ämnen. Lärmiljöerna är flexibla och kan användas för olika undervisningsmetoder, inklusive projektbaserat tvärvetenskapligt lärande. Sammantaget är skolan välkomnande och öppen med överlappande funktioner. Taket är tillgängligt för allmänheten och erbjuder plats för aktiviteter, mötesplatser och utställningar. Genom en vertikal ljusgård kan man vandra upp genom våningarna med olika utsikter över fjorden, staden och bergen. Detta ger också möjlighet för elever och besökare att mötas och få insikt i vad varandra gör.

Byggnadens fundament är uppförd i betong och inrymmer de skolämnen som kräver stora öppna ytor och tunga maskiner samt stor utrymmesanvändning. Ovanför fundamentet är konstruktionen gjord i trä. Tillsammans skapar detta ett robust och varmt uttryck som främjar välbefinnande och ett bra inomhusklimat.

I användning utanför skoltid

Skolan är en mötesplats för hela staden med tillgängliga terrasser på olika nivåer och faciliteter som kan användas efter skoltid, inklusive konserter i konsertsalen, danslektioner i dansstudior och föreläsningar i biblioteket. På kvällen kommer skolans aktiviteter att lysa upp hamnen.

Utomhusområdena är utformade med fokus på den lokala naturen och kustens karaktär. Hamnparken är en ny mötesplats mellan staden och vattnet där man kan leka, koppla av och till och med ta ett dopp i havet och använda bastu. Parken inkluderar även naturliga lösningar för hantering av regnvatten och tidvatten.

Målet är att bli en energiplusbyggnad, certifierad enligt BREEAM NOR-standarden "Very Good," som genererar energi genom solceller på taket och fasaden och använder material med låg koldioxidpåverkan.

Läs mera

Fler projekt | Utbildning/Träbyggnader

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.