Mærsk Tower, utbyggnad av Panum-komplexet. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Mærsk Tower, utbyggnad av Panum-komplexet

Maersk-tornet är en state of the art-forskningsbyggnad, som med sin nyskapande arkitektur skapar optimala förutsättningar för hälsoforskning i världsklass. Tornet framstår även som ett fyrtorn i Köpenhamn, samtidigt som det bidrar till att utveckla lokalområdet.
 Mærsk Tower, utbyggnad av Panum-komplexet. C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Fakta

Uppdragsgivare

Universitets- och Bygningsstyrelsen (BYGST) och Köpenhamns Universitet
Donation: A.P. Møller och Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond till Almene formål

Adress

Köpenhamn, Denmark

Omfattning

42700 m² (24 700 m² laboratorier, kontor och gemensamma funktioner och 18 000 m² foajé, cafeteria, föreläsningssalar, klassrum och tek

År

2010-2017

Tävling

1:a pris i international arkitekttävling. 2010

Byggherrerådgivning

P & Partners

Ingenjör

Rambøll

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

SLA

Andra samarbetspartners

aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson samt Innovation Lab

Gå till media library
Pris
Pris
  • Civic Trust Award - Commendation. 2019
  • Nominerad till the Mies van der Rohe Award. 2019
  • Architecture MasterPrize - Healthcare Architecture. 2018
  • Building Better Healthcare Award, Best International Design. 2018
  • ICONIC AWARDS; Innovative Architecture - Selection. 2018
  • ISCN Sustainable Campus Excellence Award. 2018
  • City of Copenhagen’s Architecture Award. 2018
  • MIPIM Award - Best healthcare development. 2018
  • Nominerad till Ibyen-prisen. 2018
  • Sustainable Campus Excellence Award, Winner ‘Building and Innovative Infrastructure’. 2018
  • The Chicago Athenaeum - International Architecture Award. 2018
  • The Plan Award - Honorable Mention. 2018
  • The Plan Award, Education – shortlisted. 2018
  • Copper in Architecture. 2017
  • Foreningen Hovedstadens Forskønnelse. 2017
  • NAF Awards - shortlist. 2017
  • Scandinavian Green Roof Award. 2017
  • WAF Award - Higher Education & Research. 2017
  • AfH Design Award - International Project, Highly commended. 2015
  • 1:a pris i international arkitekttävling. 2010

Tornet är en förlängning av Panum, Köpenhamns Universitets hälsovetenskapliga fakultet, och rymmer både forsknings- och undervisningsfaciliteter samt ett konferenscenter med hörsalar och mötesrum som är uppkopplade till den allra senaste tekniken.

För att skapa en arkitektur för hälsoforskning i världsklass är det viktigt att skapa en plats med många möjligheter att mötas — både mellan olika yrkesgrupper och mellan det offentliga och den vetenskapliga miljön. Det gör att forskningsverksamheten breddas, skapar förutsättningar för kunskapsdelning och inspirerar till banbrytande forskning. Genom att ge byggnaden formen av ett torn har det skapats plats för en grön och urban campuspark som är tillgänglig för allmänheten, vilket gör att den omgivande stadsdelen införlivas och utvecklas. ”Den svävande stigen” för gående och cyklister förbi delar av Maersk-tornet, där allmänheten har möjlighet att komma helt nära byggnaden och forskarna, samtidigt som det skapas en ny förbindelse mellan Nørre Allé och Blegdamsvej.

Tornet vilar på en låg bas som innehåller alla gemensamma faciliteter. Basen är tillgänglig för allmänheten och framstår med sin transparenta glasfasad som öppen och i nära dialog med de gröna omgivningarna. I själva tornet ligger forskningsfunktionerna med innovativa och moderna laboratorier. På varje våning är funktionerna samlade i en effektiv slinga, vilket ger korta avstånd och ökar möjligheterna till samarbete.

Tornet binds samman både horisontellt och vertikalt av ett öppet atrium, där en genomgående skulptural spiraltrappa förbinder de femton våningarna visuellt och fysiskt. Runt trappan ligger det på varje våning ett öppet och inbjudande ”Forskartorg”, som fungerar som en naturlig mötesplats och ett gemenskapsutrymme för de många anställda. En utsnitt i fasadens kopparjalusier synliggör spiraltrappan och forskartorgen utifrån och gör tillsammans med den öppna basen att det ges en inblick i aktiviteterna i tornet.

Tornets fasad är indelad i ett rutnät av kopparklädda jalusier. Jalusierna fungerar som en klimatavskärmning som rör sig och efter behov skärmar av direkt solljus och skyddar mot överhettning. Samtidigt ger jalusierna en djup reliefeffekt och bryter ner tornets storskalighet i mindre enheter.

Tornet har Danmarks mest energieffektiva laboratorier, där spillenergi återvinns till en nivå som inte tidigare har setts, något som i kombination med fasadens klimatavskärmning gör byggnaden till en pionjär inom energieffektiva laboratorier.

Läs mera
Visa fler projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.