Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther

Aarhus Universitet

Aarhus Universitet – uppfört 1931 och utbyggt fram till i dag – är ett unikt och integrerat universitetscampus med en enhetlig arkitektur, bland annat i form av den konsekventa användningen av gult tegel och byggnadernas samhörighet med landskapet.
 Aarhus Universitet. C.F. Møller. Photo: Jan Kofod Winther
Fakta

Uppdragsgivare

Undervisningsministeriet Byggedirektoratet

Adress

Aarhus, Denmark

Omfattning

200 000 m²

År

1931-

Tävling

1:a pris i offentliga arkitekttävling. 1931
Ramavtal 1996-

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C. Th. Sørensen och C.F. Møller Architects

Pris
  • Valt för det danske Kulturdepartementets kulturkanon over "uomgængelige, danske arkitekturværker". 2006
  • 1:a pris i offentliga arkitekttävling. 1931
  • Ramavtal 1996-

Aarhus Universitet och den tillhörande Universitetsparken rymmer undervisningslokaler, kontor, bibliotek, verkstäder och studentbostäder. Universitetsbyggnaden kännetecknas av sitt unika uttryck och av att den plockar upp konturerna i det omkringliggande landskapet.

Campuset har vuxit upp runt en stor moränravin, där de enskilda institutionerna och fakulteterna är placerade i sluttningarna från huvudbyggnaden på Ringgaden till stadskärnan vid Nørreport. Samtliga av universitetets byggnader är en variation på samma tydliga prismaform, som säkerställer att de olika byggnaderna talar samma språk. Sättet som byggnaderna visas i sina omgivningar gör att de ser ut att ha vuxit upp ur landskapet.

Aarhus Universitet har blivit känt och fått erkännande som ett fulländat komplex som förenar det bästa från funktionalismen med fina danska traditioner inom form och material. C.F. Møller har haft ansvaret för nybyggnationer, landskapsarkitekturarbeten, samt renoveringsarbeten och ombyggnationer av universitetet från det att den första byggnaden uppfördes och fram till i dag.

Läs mera

Fler projekt | Utbildning/Forskning

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.