NTNUs stadsnära campus i området Gløshaugen i Trondheim sammanför de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena med de tekniska och naturvetenskapliga miljöerna samt medicin, hälsovetenskap och läkarutbildningen. Övergripande skapas en stabil och flexibel infrastruktur som stärker tvärvetenskapligheten och ger förutsättningar för goda synergier. Det sänker sedan barriärerna mellan studier, forskning, innovation och information mellan traditionella discipliner vilket skapar en grund för högre kvalitet i utbildning, forskning och information. Utvecklingen av NTNUs campus är således ett verktyg för att stödja ämnesrelaterade ambitioner och strategisk inriktning.
Balanserar nytt och befintligt på ett optimalt sätt
En flexibel infrastruktur stärker tvärvetenskapligheten och skapar goda förutsättningar för att skapa synergier långt in i framtiden. Detta uppnås bland annat genom en optimal balans mellan befintliga och kommande byggnader, samt planerade nya byggnader. Det nya campuset förstärker kopplingen mellan staden och det befintliga campuset via nya, innovativa byggnader och stadsrum, som öppnar upp campus för dialog med dess omgivning.
Projektet omfattar upp till 92 000 m2 nybyggnation och 45 000 m2 renoveringar och kommer sammanlagt att pågå under 10 år. C.F. Møller Architects, i konsortium med Rambøll Norge, säkerställer att Statsbygg och NTNU omvandlar campusvisionen till konkret arkitektur. Detta görs bland annat via en omfattande projekteringsprocess och involvering av användarna, samt fokus på tydlig rollfördelning, transparens och utveckling av arbetsprocessen.
Det nya campuset skapar förutsättningar för mer samarbete och fler och bättre möjligheter att kombinera kunskaper och studieämnen, samt bättre kommunikation mellan studenter och forskare och mellan Akademia, näringslivet och staden.