IHA Katrinebjerg. C.F. Møller. Photo: Helene Høyer Mikkelsen

IHA Katrinebjerg

IHA, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, ligger i den nya stadsdelen, "IT-byn" Katrinebjerg, i norra Aarhus. Stadsdelen är ett före detta industriområde som nu omvandlats till ett campus för ett antal utbildningsinstitutioner och företag, som t.ex. Incuba Science Park och IT-Parken, som är verksamma inom informationsteknik.
 IHA Katrinebjerg. C.F. Møller. Photo: Helene Høyer Mikkelsen
Fakta

Uppdragsgivare

Aarhus Universitets Forskningsfond /Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S

Adress

Aarhus, Denmark

Omfattning

8 700 m²

År

2009-2012

Byggherrerådgivning

Kuben Management A/S

Entreprenör

Jorton (råhus), Hustømrerne A/S (boende och fasader), Bravida A/S (VVS och ventilation), Lindpro a/s (El och låg effekt)

Ingenjör

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

IHA erbjuder utbildning inom el, informations- och kommunikationsteknik samt teknik för hälsoområdet. Denna toppmoderna utbildningsanläggning har kapacitet för 3 000 studenter, forskare, lärare och andra medarbetare. Skolan är inrymd i tre byggnader – en ny byggnad och två renoverade byggnader – som är uppkallade efter berömda ingenjörer: Edison, Kahn och Shannon.

Nybygget Edison sticker ut med sin tunga bas av ljusgrått tegel, den "instuckna" byggnadskroppens vita, putsade fasad och inte minst gaveln med gula, vertikala glaslameller som draperar fönsterpartierna. Lamellerna är både funktionella och dekorativa genom att de skyddar mot solen samtidigt som de ger byggnaden en distinkt identitet. På kvällen väcks det gula glaset till liv med hjälp av interaktiv LED-belysning som inte bara lyser upp lamellerna utan skapar färgskiftningar i dem beroende på hur många studenter som är aktiva i byggnaden.

Läs mera

Fler projekt | Utbildning/Forskning

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.