Den Öppna Skola i Waldau (OSW). C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter Arkitekter

Den Öppna Skola i Waldau (OSW)

Den Öppna Skola i Waldau (OSW) sätter en ny standard för inlärningsmiljöer i tyska skolor genom att förena natur och utbildning i en flexibel och hållbar byggnad, och ett landskap med flera användningsområden.
 Den Öppna Skola i Waldau (OSW). C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nordland Arkitekter Arkitekter
Fakta

Uppdragsgivare

Stadt Kassel Immobilien GmbH & Co. KG representerat af GWG Projektentwicklung GmbH i samarbete med Montag Stiftung Jugend und Gesellschaft

Adress

Kassel, Tyskland

Omfattning

17 000 m²

År

2021-

Tävling

1:a pris i international arkitekttävling. 2021

Byggherrerådgivning

Hille Tesch Architekten + Stadtplaner

Ingenjör

Fast + Epp, Sweco, Döring Beratende Ingenieure

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects i samarbete med WELL concept GmbH

Andra samarbetspartners

Wenzel + Wenzel, EPEA, Ingenieurbüro Hausladen, Transsolar, IBC Ingenieurbau Concept, a.g. Licht

Pris
Pris
  • 1:a pris i international arkitekttävling. 2021

Den sexklassiga grundskolan fungerar även som en central punkt i det lokala distriktet, med samhällsorienterade funktioner som bibliotek, ungdomscenter, musikrum och verkstäder. Byggnaden kan även användas flexibelt av lokalbefolkningen både under och utanför skoltid.

Eftersom barn kräver olika miljöer när de blir äldre, har lärandemiljöerna en anpassningsbar utformning beroende på ålder. Vidare är Den Öppna Skola i Waldau (OSW) utformad för att stödja en konceptuell undervisningsmiljö där eleverna lär av varandra genom kreativitet och samarbete.

Undervisningsområdena är anordnade i kluster med flexibilitet så att både traditionell och projektbaserad undervisning kan äga rum sida vid sida. Förskjutningar i byggnadens geometri skapar flera hörn och varierade miljöer för undervisning och aktiviteter inne och ute.

Utomhusutrymmen bildar ett campus som bjuder in hela samhället. Området är utformat med olika zoner som uppmanar till lärande, motion och rekreation. En befintlig gångväg dras in i skolans atrium och skapar en urban känsla genom att koppla ihop insidan med utomhusmiljön. Breda trappor utanför bjuder in omgivningen genom att öppna byggnaden mot det nya torget i väster och ge tillgång till taket. Trapporna fungerar också som ett urbant rum med landskapsutsikt och uppehållsplatser.

Hållbart och framtidssäkert

Den Öppna Skola i Waldau (OSW) bygger på DGNB-certifieringskravet med sex projektspecifika teman: flexibilitet, inomhusklimat, hälsosamt boende, optimal drift, livslängd och dubbel funktion. Dessa har inspirerat till att utforma en flexibel hybridbyggnad i trä med ett minimum av bärande väggar för en anpassningsbar och framtidssäker design.

Trähybridkonstruktionen med lätta komponenter förkortar byggtiden för bärande ramar med 30-40 % jämfört med konventionella lösningar. Och miljökonsekvenserna av materialvalet minskar utsläppen av CO₂ med 50 % jämfört med konventionella lösningar.

Läs mera

Fler projekt | Utbildning/Träbyggnader

Gå till Projekt

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.