Gränby - Östra Sala Backe. C.F. Møller

Gränby - Östra Sala Backe

En ny møteplass og destinasjon i Uppsala – et grønt sentrum med mål om å skape indre byfølelse som integrerer området i en kulturhistorisk viktig del av byen.
 Gränby - Östra Sala Backe. C.F. Møller
Fakta

Byggherre

Atrium Ljungberg

Adresse

Uppsala, Sverige

Omfang

47 000 m²

År

2019-

Konkurranse

1. Premie i konkurranse. 2019

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Premiering
Premiering
  • 1. Premie i konkurranse. 2019

Gränby entré danner et nytt inngangsmotiv langs en av de kulturhistorisk viktige rutene som fører inn til Uppsala. Den nye bykjernen består av en blanding av kontorer, boliger, kultur og utdanning, noe som skaper en ny kommersiell klynge i byen.

Med Gränby entré kobles Gränbystaden til Östra Sala backe, Årsta og Vaksala. Sentrum er designet med ambisjon om å styrke opplevelsen av områdets eksisterende kultur- og naturverdier, for eksempel ved å lage en ny rute og en siktlinje som visuelt binder nabolaget sammen med det kulturhistorisk klassifiserte distriktet Vaksala. At Vaksala kirke er synlig i horisonten bygger en bro til de eldgamle minnene fra vikingtiden på Vaksala gärde. De omkringliggende grøntområdene blir også mer tilgjengelige og integreres ved hjelp av et grøntområde som går gjennom inngangen til Gränby. Natur og kultur er hjertet i den nye bykjernens identitet.

Et bærekraftig sentrum vokser frem

Det skal vokse frem en bærekraftig bydel i Gränby. Basert på BREEAM, en verdensledende metode for bærekraftvurdering, har C.F. Møller Architects prioritert materialer med lang livssyklus og som enkelt kan gjenvinnes. Energieffektive løsninger og kollektivtransport blir belønnet, og et nytt sentrum med bykarakter tar form – som også utgjør en del av et effektivt system for kollektivtransport.

Arbeidsplasser, utdanning, kultur og boliger gir synergier for arbeidere, studenter, kulturkonsumenter og innbyggere. Blandingen av funksjoner i inngangen til Gränby gir liv til distriktet til alle døgnets tider. Med fokus på et yrende liv på gateplan, er bygningenes høyder og funksjoner strategisk plasser, tilpasset gatens karakter og solforhold. Gatene i inngangen til Gränby skal være lyse og trygge. I første etasje ligger alt fra co-working til uteserveringer, barnehage og sykkelverksted.

På vei inn til Uppsala blir Gränby entré en del av en sekvens som starter med Vaksalalandskapet – med Vaksala kirke som landemerke – og Gränby entrés kontorbygninger med ti etasjer blir enda et landemerke. Sammen blir de et symbol for både det nye og det historiske Uppsala.

Les mer

Flere prosjekter | Planlegging

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.