Lunakvarteret. C.F. Møller. Photo: Places Studio

Lunakvarteret

Utviklingsplan som transformerer Lunakvarteret til flere åpne bykvarterer og forbedrer bysentrum i Södertälje.
 Lunakvarteret. C.F. Møller. Photo: Places Studio
Fakta

Byggherre

Telge Fastigheter Södertälje kommun

Adresse

Södertälje, Sverige

Omfang

75 000 m2

År

2023-2024

Konkurranse

1. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2024

Ingeniør

Bjerking

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskap

C.F. Møller Architects

Premiering
Premiering
  • 1. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2024

Forvandlingen av Luna-distriktet er et av de mest omfattende byutviklingsprosjektene i Södertälje noensinne. Den overordnede strategien for prosjektet omfatter en forsiktig, men besluttsom kombinasjon av nedrivning og nybyggeri med lav klimabelastning. Ved å skape nye offentlige rom og gater åpner Lunakvarteret seg både mot byen og himmelen, samtidig som byens historiske arv bevares. Et vesentlig element i dette er etableringen av et bysentrum i menneskelig skala, noe som oppnås gjennom hensynsfull bygningsarkitektur og opprettelsen av Kultur- og Kunnskapsplasser som forener byens ulike nivåer og gjør nabolaget tilgjengelig for beboere og besøkende.

Den gjennomtenkte og estetiske bruken av materialer og landskapsarkitektur beriker miljøet på flere plan. Ved å utnytte nivåforskjeller og skape meningsfulle strukturer, som den imponerende «Tälje-trappen», skapes visuelle attraksjoner og lekne elementer som fremhever byens historiske og naturlige karakter.

Et levende sted og med en sterk identitet

Planen fokuserer på å skape attraktive og innbydende steder som fremmer bylivet og opplevelsen av trygghet året rundt. Integrering av ulike funksjoner og aktiviteter, som kunst, kultur, lek og innovasjon, skaper miljøer som er perfekte å bo i og med en sterk identitet. Kinoterrassen blir et strålende symbol på et pulserende byliv hvor himmelen blir taket.

C. F. Møllers vinnerforslag vurderes av juryen som overbevisende med sin nøye gjennomtenkte planlegging, plassering av aktiviteter og tilrettelegging av innbydende og sammenkoblende arkitektoniske elementer. Det står som et forbilde for hvordan byutviklingsprosjekter kan kombinere skjønnhet, funksjonalitet og klimavennlighet for å skape et blomstrende og bærekraftig bymiljø.

Les mer

Flere prosjekter | Planlegging

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.