Kanalbyen bygger videre på eksisterende naturkvaliteter og legger til en ny årring av arkitektur som bidrar til å styrke områdets identitet. Alle husene er laget med skall i massivt tre, og fasadene er kledd med trepanel. Strukturplanen, arkitekturen og naturen samarbeider i en sosialt og økologisk bærekraftig helhet. Steder for møter, rekreasjon og aktivitet karakteriserer rommene mellom husene.
Sjenerøse siktlinjer og mellomrom gir godt med dagslys for boliger og plass for furuskogen mellom husene. Bolighusene er utformet som trekløver og plassert med en tydelig front langs kanalveien og en mer oppbrutt struktur i furuskogen. Kanalbyen er en kilde til liv rundt Falsterbokanalen og er sammen med Kanalvoktertårnet identitetsskapende arkitektur og en karaktersterk silhuett for stedet.
Kanalbyen minner om eldre fiskerlandsbyer med broket plasserte hus med leken vindussetting og et mylder av takprofiler og gavler som møter havet. Kaipromenaden og de offentlige stedene ved Kanalbyen skal bli et møtested hver dag hele året. Kanaltorget og kanalveien skal invitere til aktiviteter, som spenner fra havnefestival og matmarked til musikkvelder og triatlon.
Prosjektet har en sterk miljøprofil med mål om positiv energi og lite karbonavtrykk. Trestrukturen består av sertifisert fornybart materiale. Ifølge ny forskning har tre en positiv virkning på menneskers helse og velvære.
Forslaget inneholder mye av spisskompetansen til C.F. Møller Architects innen by-, landskaps- og boligarkitektur.