Aalborg havnefront. C.F. Møller. Photo: Per Olav Hagen

Aalborg havnefront

Helhetsplanen for Aalborg Havnefront forbinder Aalborgs middelalderbydel og Limfjorden, som tidligere var vanskelig tilgjengelig for byens innbyggere.
 Aalborg havnefront. C.F. Møller. Photo: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne
Fakta

Byggherre

Aalborg Kommune

Adresse

Aalborg, Danmark

Omfang

170000 m² (grunnareal)

År

Trinn 1: 2004-2013, Trinn 2: 2012-2015

Konkurranse

1. premie i internasjonal konkurranse. 2004

Ingeniør

COWI A/S

Landskap

C.F. Møller Architects (Trinn 1 i samarbeid med Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter Aps)

Andre samarbeidspartnere

ÅF Lighting

Premiering
Premiering
  • Byplanprisen. 2016
  • Civic Trust Award, winner. 2014
  • Nordic Green Space Award. 2013
  • Den Danske Lyspris. 2011
  • Finalist til Bæredygtig Beton Prisen. 2011
  • Vejprisen. 2011
  • Hedersprisen ”Det Gylne Søm” tildelt av Byggesocietetet.. 2010
  • Aalborg kommunes arkitekturpris. 2010
  • 1. premie i internasjonal konkurranse. 2004

Tilgangsveiene bindes sammen med bystrukturens åpninger og skaper et nytt forhold mellom byen og fjorden. Det som tidligere ble ansett som en bakside, er nå forandret til en ny og attraktiv front. Kvalitetene ved den ca. 1 km lange havnefrontstrekningen fremheves med en rad av trær og en usedvanlig detaljert bulevard som er tilpasset fotgjengere og syklister. Middelalderslottet Aalborghus har igjen blitt havnens sentrum med anleggelse av en stor, grønn plass som iscenesetter de historiske vollene.

Promenadens trapper og nedsenkede terrasser lar publikum komme tett på vannet. Det er anlagt ulike byhager beregnet på aktiviteter som torghandel, ballspill og soling. Det sentrale aktivitetsfeltet, et landskap som inviterer til bevegelse, er designet for å kunne brukes til sport og spill, fra strandvolleyball om sommeren til skøytebane om vinteren. Området er omgitt av dramatisk vinklede nett og lysmaster. Materialene som er brukt, er like tøffe som fjorden, for eksempel asfalt, stål, betong og tre. Samtidig er det brukt raffinerte referanser til havet i form av for eksempel bølgende fortausmønster.

En urban sokkel danner en hevet base som beskytter mot oversvømmelser og samler områdets karakteristiske frittstående bygninger, inkludert universitetet, studentboligene og konsertsalen Musikkens Hus, som er designet av Coop Himmelblau. Kontrast og allsidighet har vært ledende prinsipper i utformingen av Aalborg Havnefront, som har blitt til Aalborgs byhage.

Les mer

Flere prosjekter | Landskap/Planlegging

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.