Vega-skolen & aktivitetshus - Landskab. C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Vega-skolen & aktivitetshus - Landskab

En skolegård til den nye Vega-skole og aktivitetscenter skaber et levende mødested for folk i alle aldre og et miljø, der indbyder til aktivitet og friluftsliv.
 Vega-skolen & aktivitetshus - Landskab. C.F. Møller
Fakta

Bygherre

Kanonaden Entreprenad Mälardalen AB

Adresse

Stockholm, Sverige

Omfang

6.900 m²

År

2019-2023

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

C.F. Møller Architects

Kunstner

Knee-Deep af Molly Haslund og arkitekt Aspasia Balta, placeret i gårdhaven. Linjer i Rörelse (Linjer i bevægelse) af Jakob Ojanen, placeret inde ved den centrale trappe. . Vegasfæren af Space Popular (Lara Lesmes og Fredrik Hellberg), placerat i biblioteket.

Skolens og aktivitetscentrets udendørs miljøer er designet med høje ambitioner i forhold til kvalitet og besøgsværdi. Stedets begrænsede størrelse kombineret med det store antal elever har betydet, at smarte og kompakte løsninger er prioriteret. Skolegårdsmiljøet indeholder mange funktioner og kvaliteter, som skaber varierede miljøer, der aktiverer børn i alle aldre og køn. En indbydende indgangsplads omkring bygningens nordside vender ud mod Vega togstation. Pladsen ved indgangspartiet har en urban karakter og får bygningen til at fremstå som mere end en skole, men også som et socialt og kulturelt centrum i det nye Vega-kvarter, der ligger syd for Stockholm.

Aktivitetsøer

Aktivitetsøer er et koncept, der giver mulighed for en tæt programmering af rummet, samtidig med at der skabes veje til bevægelse mellem aktivitetsområderne. Øerne har forskellige karakterer, så børnene kan bevæge sig fra det ene miljø til det andet. Aktivitetsøerne rummer forskellige typer legeredskaber, så jordmaterialerne i øerne kan ændres så overfladen let kan tilpasses til et bestemt legeredskab og kravene kan opfyldes til en bestemt aktivitet.

Det er vigtigt at afgrænse øerne med kanter, mure og siddepladser for at skabe et holdbart og robust anlæg med lang levetid. Det har været et centralt designelement at skabe en gradient fra by til landskab. Gradienten giver mulighed for en logisk forankring af skolegården i det omgivende bylandskab og blødgør grænserne mellem skolegården og det omgivende miljø. Det bidrager til, at skolegården opfattes som større, end den i virkeligheden er. Efter skoletid er skolegården en del af en parkvej gennem distriktet.

Læs mere

Flere projekter | Landskab

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.